biserica ortodoxă interzice cununiile religioase în zilele de sâmbătă în românia

Patriarhia Ortodoxă Română vrea ca toate cununiile religioase să fie oficiate pentru crestinii ortodocsi numai în zilele de duminică.

Această veste a stârnit un val de nemultumiri în rândurile oamenilor, din cauză că le este afectat ritualul petrecerilor ce preced de regulă cununiile religioase, petreceri considerate de preoti o fală care contravine normelor ortodoxiei, anunta vrn.ro.

biserica ortodoxă interzice cununiile religioase în zilele de sâmbătă în românia

De asemenea, dacă va fi impusă, asa cum se vehiculează, decizia de a interzice nuntile sâmbăta pare să afecteze material atât pe sefii de localuri în care se organizează nunti, cât si pe lăutari. Această nouă dar totusi veche orânduială nu se stie dacă va fi sau nu implementată, însă decizia de a nu se mai oficia slujbe pentru cununii religioasesau botez la mânăstiri este în vigoare si nu poate fi încălcată decât cu dispensă specială.

Patriarhia Ortodoxă Română vrea să revină la vechile orânduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi înaintea Praznicelor Împărătesti. În vechime, căsătoria se savârsea după Liturghia de duminică (conform Vechiului si Noului Testament, Sfânta Litrughie este Praznic Împărătesc). La cununia religioasă, participa în trecut întreaga comunitate. Astăzi, cununiile sunt săvârsite de regulă sâmbăta. Practica din prezent este necanonică, pentru că petrecerile tin până duminică dimineată, lucru care nu mai face posibilă participarea credinciosilor la Sfânta Liturghie de duminică. Indicat este ca ele să fie săvârsite duminica. În legătură cu această hotărâre a Patriarhiei Ortodoxe Române, preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Bârlad si protopop de Bârlad, ne-a precizat: “Este o orânduială canonică a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie să se facă numai după oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie să-si intre în drepturi. Asa cum o lege trebuie respectată în stat, asa trebuie respectată si legea bisericească, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie făcută din credintă. Dacă unii o fac pentru fală si dar, asta este treaba lor. Această obisnuintă de a se face taina cununiei sâmbăta este o orânduială oarecum impusă de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si în zilele noastre.”

Protopopul Lăiu a tinut sa mai precizeze că taina cununiei se poate oficia în orice zi, în orice perioadă a anului, numai să nu fie urmată de petrecere: “Este normal să nu se mai oficieze cununia sâmbătă din considerentul că după slujba religioasă urmează o petrecere. Sâmbătă seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminică. Lumea normală, care pretinde că este crestină, ar trebui să fie prezentă duminica la biserică. Din cauza acestor petreceri, de oboseală sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminică.”, a mai mentionat protopopul Vasile Lăiu.

 

Panică si la restaurante

Dacă s-ar impune această decizie, luată de Patriarhia Română acum câsiva ani si nerespectată până acum, toate rezervările care au fost făcute până acum la restaurante se vor reprograma. Patronii de restaurante sunt nemultumiti pentru că le vor scădea drastic încasările. Unul dintre patronii unui restaurant bârlădean ne-a precizat că se teme ca decizia să nu fie pusă în practică. “Sâmbătă nu prea avem clienti pentru că, în general, lumea preferă ca după baia de seara să stea la televizor, asa că închiriem localul pentru nunti. Pe de altă parte, avem un aflux mare de clienti duminica. Ce-o să fac dacă se impune această decizie? Sâmbătă am să stau cu restaurantul gol, iar duminica, clientii fideli se vor uita la mirese din tocul usii.”, ne-a spus acesta. Seful unei formatii de muzică, axată pe cântarea la nunti, ne-a spus că si asa încasările lor sunt mici din cauza sărăciei populatiei, însă în conditiile interzicerii nuntilor sâmbăta acestea vor scădea la jumătate. “Avem programate câteodată în aceeasi săptămâna două nunti, una sâmbătă, la oras, si alta duminica, la tară. Ce facem dacă vom cânta numai la o nuntă? Normal că vom iesi foarte mult în pierdere.”, ne-a spus muzicantul.

 

Citeste continuarea pe vrn.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică