video trei ore cu filmări din timpul revoluției de la sibiu. imagini memorabile din 1989

La Sibiu în iarna lui 1989 a fost baie de sânge. Aproape 100 de oameni au murit în acel final de decembrie, iar alți 200 au fost răniți în schimburile de focuri.revolutie sibiu

Armata a tras din toate poziţiile, a jucat toate rolurile posibile, înainte şi după 22 decembrie. Cei care au semănat însă teroarea în oraş sunt „oamenii în negru”, ascunşi printre demonstranţi şi în podurile caselor. Câţiva au fost prinşi şi rapid eliberaţi, după ce au prezentat legitimaţii de grăniceri.
Bilanţul tragic al Revoluţiei de la Sibiu cuprinde 99 de morţi şi aproape 200 de răniţi. Consumul de muniţie a fost imens: peste un milion de cartuşe. În anii care au urmat, situaţia a fost analizată în tot soiul de comisii, iar justiţia a instrumentat mai multe dosare voluminoase. Cu toate acestea, Revoluţia de la Sibiu are şi acum enigmele sale, rămase încă neelucidate.
În ultimele zile ale anului 1989, Sibiul a fost „scena” pe care s-au derulat unele dintre cele mai dramatice episoade ale Revoluţiei. O tragedie care a avut la bază un scenariu ciudat în care Armata, acţionând unitar, asemenea unui personaj colectiv, a jucat, rând pe rând, atât rolul eroului negativ, cât şi pe cel al eroului pozitiv. Aflate sub comanda lt.col. Aurel Dragomir, care avea funcţia de şef al garnizoanei, unităţile militare din oraş au participat, între 21 şi 22 decembrie, la reprimarea mişcărilor de protest ale localnicilor.
Apoi, începând cu după-amiaza de 22 decembrie 1989, aceiaşi militari au trecut brusc de partea Revoluţiei şi s-au implicat masiv în straniul război dus contra „teroriştilor”. În anii care au urmat, Aurel Dragomir a parcurs şi el o „traiectorie” la fel de întortocheată. Mai întâi a fost considerat un adevărat erou, simbol al luptei contra „teroriştilor”.
Ceva mai târziu, a ajuns pe mâna justiţiei care, după anchete deosebit de complexe, care au durat câţiva ani, l-a transformat în inculpat, trimis în judecată pentru comiterea unor fapte deosebit de grave. Rechizitoriul dosarului 59/P/1998, precum şi declaraţiile multora dintre sibienii care au participat la Revoluţie, constituie o „radiografie” complexă a acelei perioade dramatice.
URMĂRIȚI MAI JOS TREI ORE DE FILMĂRI DIN TIMPUL REVOLUȚIEI DE ACUM 25 DE ANI

revolutia sibiu-dec.1989-caseta originala vhs
play-sharp-fill

Revolutia Sibiu-Dec.1989-caseta originala VHS

video trei ore cu filmări din timpul revoluției de la sibiu. imagini memorabile din 1989

Ultima oră

Comentariul meu

Publică