Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă în premieră absolută spectacolul „Alice” de Yann Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu. Evenimentul va avea loc duminică, 18 octombrie, de la ora 11:00.
Textul spectacolului de la Sibiu este o creație originală comisionată dramaturgului Yann Verburgh și are la bază cele două romane ale scriitorului englez Lewis Carroll – „Alice în Țara Minunilor” și „Alice în Țara Oglinzilor”. Proiectul marchează 150 de ani de la prima publicare a romanului în 1865 și face o cronică fascinantă a adolescentului din ziua de azi.
„Mi-am pus multe întrebări abordând adaptarea unei poveşti pentru copii într-o piesă de teatru pentru publicul tânăr de azi. Mi-am dorit să creez un text care să trezească simţurile, care să pună întrebări şi să aibă atitudine. Am vrut să folosesc un limbaj modern, ritmat, haios şi care să lase loc atât visării, cât şi poeziei, un limbaj care să se adreseze publicului tânăr fără a-l considera inferior, ci egal. Am vrut să mă adresez copilului care am fost – copilul care nu este atât de străin adultului care am devenit, copilul care punea întrebări, care înţelegea lumea celor mari, le recunoştea minciunile, le vedea greşelile, le auzea secretele. Am imaginat un teatru pentru publicul tânăr care să nu păcălească, să nu ascundă, un teatru pentru publicul tânăr care să înalţe, să chestioneze lumea în care trăiesc tinerii de azi. În opera lui Lewis Carol, această Alice se regăseşte într-o zona a contestării unei anumite ordini stabilite a lumii reale, acolo unde imaginea tronează şi fuga după glorie ia locul fericirii.”, a declarat Yann Verburgh, autorul textului.
În povestea rescrisă de Yann Verburgh, Alice este imaginea Wonderland („cea mai firmă dintre toate firmele’”) şi reprezintă idealul de frumuseţe feminină pentru tinerele adolescente. Nadia, o fetiţă din Sibiu, devine Alice, încet-încet şi fără voia sa, întâlnind pe parcursul acestor aventuri o paletă largă de personaje (Iepurele Alb, Pisica de Chester, Regina de Cupă, Omida, Tweedledee şi Tweedledum, Pălărierul şi Iepurele de Martie) care, metaforic vorbind, reflectă personalitatea apropiaţilor Nadiei din viaţa ei de zi cu zi (îndeosebi mama ei) şi care o vor supune unor probe de concurs spre a-i estima valoarea.
„Alice” este povestea unei fetiţe care descoperă că ceea ce îşi doresc părinţii de la ea pare a fi mai important decât ceea ce îşi doreşte ea însăşi. În timpul aventurilor sale, cu ajutorul unor personaje bizare care seamănă însă mult cu oamenii din viaţa sa, Alice îşi dă seama că ea este … ea. Şi asta înseamnă că ea poate alege, că ea este cea care decide asupra propriei sale fiinţe.
Producția de la Sibiu va fi prezentată, de asemenea, în avanpremieră, sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 18:00. Spectacolul are o durată de 1h10min și este recomandat celor cu vârsta peste 9 ani.