Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie a făcut marți public bilanțul activității pe anul 2015. Cel mai important dosar instrumentat este cel al unui polițist din Sibiu care împreună cu angajaţi ai Depoului de Locomotive CFR şi Secţiei de Reparaţii Locomotive din Sibiu, au pus pe roate o rețea de furt de motorină din locomotive.
În domeniul combaterii faptelor de corupţie, în anul 2015 cei de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, spun că s-a urmărit îmbunătățirea nivelului de calitate, operativitate și finalitate judiciară, precum și creșterea nivelului de tragere la răspundere a persoanelor din structurile judeţene MAI care au săvârşit fapte de natura celor de corupţie sau asimilate.
Astfel, în cursul anului au fost înregistrate un număr de 43 dosare provenite din plângeri, denunţuri şi sesizări din oficiu înregistrate direct la SJA Sibiu sau prin unităţile de parchet competente, în care s-au desfăşurat activităţi procedurale.
În cadrul acestor dosare au fost cercetate 54 persoane, din care 33 persoane având calitatea de angajat al MAI, iar 2 deţinând funcţii de conducere. În cadrul dosarelor instrumentate de către ofiţerii serviciului care au fost finalizate în cursul anului 2015 au fost puse sub inculpare prin rechizitoriu şi trimise în judecată un număr de 13 persoane, dintre care 3 lucrători în cadrul MAI.
Furt de motorină în complicitate cu poliția
Un caz mai complex, ce a implicat eforturi deosebite în administrarea probatoriului, îl constituie dosarul ce avut ca obiect săvârşirea de către inculpatul M.M. – agent şef de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu, a infracţiunilor de abuz în serviciu (asimilată infracţiunii de corupţie conform Legii 78/2000) şi complicitate la furt calificat.
În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că, începând cu luna ianuarie 2014, în complicitate sau legătură cu alţi 9 inculpaţi, parte din ei fiind angajaţi ai Depoului de Locomotive CFR şi Secţiei de Reparaţii Locomotive din Sibiu, au sustras în mod regulat cantităţi însemnate de motorină din rezervoarele locomotivelor oprite pe raza Staţiei CFR Sibiu. Motorina sustrasă era comercializată, sub preţul pieţei, către diverse persoane de pe raza jud. Sibiu.
Cu ocazia percheziţiilor desfăşurare în dosar, care s-au efectuat de către lucrătorii SJA Sibiu şi ai altor servicii similare din ţară precum şi cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Janadarmi Sibiu şi al D.I.P.I. a fost identificată şi indisponibilizată cantitatea de peste 600 de litri de motorină precum şi sume în lei şi Euro.( aprox. 18.000 lei şi 2100 Euro)
”Dosarul a fost soluţionat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu în luna iunie 2015 prin emiterea rechizitoriului şi trimiterea în judecată a unui număr de 10 inculpaţi precum şi disjungerea şi continuarea cercetărilor faţă de alte persoane implicate. Prejudiciul dovedit în dosar se ridică la peste 35.000 lei. În prezent dosarul se află pe rolul instanţei de judecată”, se arată în bilanțul pe 2015 al Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu.