Clipe emoționante joi la catedrala Mitropolitană din Sibiu. Aici un număr de 80 de tineri teologi au depus jurământul de credință în cadrul unei ceremonii la care au participat cadrele didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, preoţi, studenţi ai academiei şaguniene şi numeroşi credincioşi.
Peste 80 de teologi ai promoţiei 2012-2016 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu au depus ieri, 24 iunie, jurământul de credinţă după examenul de licenţă. Ceremonia a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu, la finalul Sfintei Liturghii, anuntă mitropolia-ardealului.ro.
Praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul i-a adunat pe tinerii teologi la Catedrala mitropolitană din Sibiu alături de familii, rude şi apropiaţi. Proaspăt licenţiaţi în Teologie, absolvenţii promoţiei 2016 au participat la Sfânta Liturghie şi I-au mulţumit lui Dumnezeu pentru ajutorul primit în cei patru ani de studiu şi la toate examenele de la finalul cursurilor de licenţă.
La Sfânta Liturghie au participat cadrele didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, preoţi, studenţi ai academiei şaguniene şi numeroşi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor teologi, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, iar o bună parte a tinerilor teologi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, care a vorbit credincioşilor despre Sfântul Ioan Botezătorul şi locul său aparte în istoria mântuirii.
“Modelul acesta al Sfântului Ioan Botezătorul ne îndeamnă să nu ne pierdem cu firea omenească în favoarea firii noastre de animale şi tot timpul să ne câştigăm de partea noastră firea dumnezeiască de care avem nevoie, să ne îndumnezeim nu doar noi, ci şi ceilalţi toţi care ne vor fi puşi dinainte ca prăznuitori ai tainei Împărăţiei lui Dumnezeu”, a subliniat părintele Necula.
Jurământ cu mâna pe Sfânta Cruce şi pe Sfânta Evanghelie
După Sfânta Liturghie a urmat ceremonia depunerii jurământului de credinţă şi fidelitate faţă de Biserica străbună. Absolvenţii au rostit jurământul cu mâna pe Sfânta Cruce şi pe Sfânta Evanghelie, iar la final au semnat documentul prin care li se atestă absolvirea cursurilor şi depunerea jurământului.
Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, i-a felicitat pe licenţiaţii promoţiei 2016 şi i-a îndemnat să îşi continue studiile şi pregătirea teologică pentru a deveni buni slujitori ai lui Dumnezeu şi ai oamenilor.
“L-am prăznuit astăzi pe Sfântul Prooroc Ioan, Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului şi în cadrul acestei mari sărbători am oficiat şi ceremonia depunerii jurământului de fidelitate faţă de credinţa Bisericii noastre din partea promoţiei 2016 a licenţiaţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Suntem bucuroşi ca de fiecare dată când facultatea noastră dăruieşte Bisericii şi societăţii o nouă generaţie de abslvenţi şi ne dorim să fie o promoţie care să ajute pe oameni atât în nevoile lor sociale, dar mai ales în nevoile lor spirituale şi să-I povăţuiască pe credincioşii care vor fi încredinţaţi lor pe calea mântuirii. Îi felicităm pe toţi dorindu-le sănătate, bucurie şi îi aşteptăm să-şi continue studiile prin cursurile de master şi chiar cele de doctorat. Suntem bucuroşi că generaţia de astăzi este cea de-a 230-a generaţie de absolvenţi pe care învăţământul teologic ortodox din Sibiu a dat-o neamului şi Bisericii noastre. Le dorim celor care astăzi au absolvit şi au depus jurământul să fie buni lucrători în via Domnului şi buni oameni ai societăţii şi ai Bisericii noastre”, ne-a spus pr. Nicolae Chifăr. Părintele decan i-a oferit şefului de promoţie un exemplar al lucrării “230 de ani de învăţământ teologic ortodox la Sibiu” al pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, ca o amintire pentru toţi absolvenţii promoţiei 2016 şi ca semn de preţuire faţă de toţi licenţiaţii care au depus jurământul de credinţă.
În cadrul ceremoniei, absolvenţii cu cele mai bune rezultate la disciplina Istoria bisericească universală au primit diplome şi cărţi, premii oferite în memoria pr. prof. dr. Aurel Jivi”, regretatul dascăl de la Facultatea de Teologie din Sibiu.