Un bărbat din Poiana Sibiului a fost muşcat de o vulpe turbată. Animalul intrase în curte şi l-a atacat pe poienar.
După ce a fost muşcat, bărbatul a omorât vulpea şi a sunat la Ambulanţă, primind ulterior tratamentul anti-rabie.
Alte trei vulpi au fost diagnosticate cu rabie, potrivit unui comunicat remis de Direcţia Sanitar-Veterinară Sibiu. Una dintre vulpi a fost călcată de o maşină în Alămor, iar cealaltă a fost găsită moartă în grădina unui localnic din Şelimbăr.
În 2009, până acum, au fost depistate 6 vulpi bolnave de rabie, un număr deloc alarmant dacă socotim că anul trecut, în aceeaşi perioadă, erau deja 31 de cazuri de turbare la vulpi.
„În localităţile de focar au fost vaccinate antirabic 1.454 de animale receptive la Alămor, 611 animale la Şelimbăr şi 336 de animale în Poiana Sibiului„, se arată în comunicatul de presă remis de DSV.
Semnele bolii
Un animal bolnav de turbare este agitat, irascibil, are un apetit capricios, înghite diferite obiecte care nu sunt comestibile (pietre, bucăţi de lemn), se repede la obiecte imaginare şi are tendinţa de a muşca. privirea animalului bolnav de rabie este rătăcită, fără expresivitate, apoi devine fixă, pânditoare, rece, feroce. După un timp, nu mai poate înghiţi, muşca şi limba îi iese afara din gură. În ultima fază se instalează paralizia generală a muşchilor, urmată de decesul animalului.
Vulpea prezintă schimbarea comportamentului specific, dispare teama şi precauţia caracteristică animalelor sălbatice, pătrunde în localităţi ziua, în adăposturi de animale, permite apropierea omului şi fără să devină agresive, muşcă animalele şi omul. Vulpile turbate devin indiferente faţă de ce se întâmplă în jurul lor, au privirea fixă, mişcări în manej, se rostogolesc uneori, au mers nesigur, urmat de paralizie şi moarte.
Pentru că rabia este transmisibilă, este absolut interzis ca animalele găsite moarte să fie jupuite şi, de asemenea, se interzice şi vânătoarea cu câini în zonele depistate cu focare de boală.