Preşedintele Consililului Judeţean a prezentat cum s-a împărţit bugetul pentru anul în curs. Cei mai mulţi bani merg la protecţia socială, care are alocate 49,4 la sută din cele 226,5 milioane de lei.
Bugetul pentru anul în curs este mai mare cu 36,7 la sută decât cel din 2008. Principalele surse de venit sunt bugetul de stat cu 124,3 milioane de lei alocaţi, din impozitul pe venit şi alte impozite şi taxe, cu 87,5 milioane de lei şi fonduri de la Uniunea Europeană cu 14,7 milioane de lei. Ca şi în anii trecuţi cel mai mare volum de cheltuieli revine sistemului de protecţie socială. Acesta împreună cu învăţământul special, care prin natura beneficiarilor săi este legat de acelaşi sistem, au alocate 49,4 la sută din bugetul CJ pe anul 2009. De asemenea transporturile în care intră drumurile judeţene şi Aeroportul, au alocate 23,3 la sută din buget. Cultura cu personalul neclerical au primit 12 la sută din banii bugetului CJ.
Lista obiectivelor de investiţii pe 2009, conţine o listă cu o sumă totală de 64 milioane de lei, din care 54 de milioane sunt alocate infrastructurii de transport, 24 de milioane de lei mergând numai către aerportul Sibiu. Preşedintele CJ, Martin Bottesch, s-a plâns de faptul că nu ajung banii pentru modernizarea unor drumuri judeţene. „Cele 15 milioane prevăzute pentru drumuri judeţene permit doar întreţinerea acestora. Din păcate problema generală de subfinanţarea lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene rămâne nerezolvată” a declarat Bottesch, care a mai spus că sunt 950 de kilometri de drumuri în judeţ, pentru care nu se pot accesa bani.
Trei drumuri în vizor
Pentru viitor CJ-ul are în plan reabilitatea a patru drumuri importante din judeţ. Pentru drumurile Sadu – Râul Sadului, Orlat – Poplaca şi Slimnic – Ocna Sibiului – DN 1 se vor începe procedurile de contractare de finanţări nerambursabile. Deocamdată în acest an se vor începe efectiv lucrările la drumurile Jina – Şugag şi Sibiu – Agnita.