Primarul vrea să menţină ridicat moralul sibienilor

Primarul Klaus Johannis a ţinut să transmită joi un semnal pozitiv referitor la măsura în care criza economică afectează Sibiul. Indicatorii economici pe care îi are la dispoziţie Primăria, respectiv autorizaţiile de funcţionare pentru firme, cele de construcţie şi nivelul încasărilor la buget spun că nu e criza atât de neagră precum apare în presă.

johannis vrea ca sibiul să înfrunte criza cu optimism

„Cum a trecut peste toate crizele cu bine în ultimele 8 secole, sperăm ca Sibiul să treacă şi peste aceasta şi să fie cât mai puţin afectat” a spus primarul.

Există ce-i drept o scădere faţă de 2008, la numărul autorizărilor, dar pe de altă parte veniturile încasate la buget până la 31 martie sunt mai mari decât cele de anul trecut, din aceeaşi perioadă pe fondul numărului mai mare de firme contribuabile. Dacă la data de 31 martie 2008 au fost încasaţi aproape 27 de milioane, pentru aceeaşi perioadă anul acesta au fost încasaţi peste 28 de milioane de lei.

Cifre comparabile la autorizaţii de funcţionare
Primăria a autorizat 237 de firme în primele trei luni ale anului 2009 ,  cu 60 mai puţine decât anul trecut, în timp ce peste 1200 de firme au primit acordul de prelungire a termenului de functionare.

În construcţii e …puţină criză

La ritmul construcţiilor se simte însă criza.  Dacă în primele trei luni ale anului 2008 au fost  eliberate aproximativ 90 de autorizaţii pentru construcţii individuale,  peste 150 de autorizaţii pentru extinderi şi mansardări.  precum şi autorizaţii pentru construirea a 11 imobile cu peste 200 de apartamente plus încă 15 pentru hale, depozite sau construcţii hoteliere, în 2009 e cam linişte la autorizări de acest gen.

Comparativ însă, anul acesta a fost înregistrată doar o uşoară scădere în privinţa eliberărilor de autorizaţii, acestea ajungând de la peste 360 anul trecut la aproximativ 300 anul acesta,  explicată şi de condiţiile meteorologice de anul acesta şi perioada mai lungă de temperaturi scăzute decât anul trecut. Majoritatea autorizaţiilor sunt însă pentru lucrări de infrastructură – branşamente, străzi.

Anul acesta au fost eliberate mai puţine autorizaţii pentru locuinţele individuale, în număr de 52, la fel şi numărul de autorizaţii pentru extinderi şi mansardări – 44 de autorizaţii. O constantă s-a înregistrat în rândul autorizaţiilor pentru construcţiile comerciale fiind eliberate şi anul acesta 14 autorizaţii de acest gen. Pentru locuinţe colective au fost eliberate 4 autorizaţii în baza cărora ar trebui construite peste 210 apartamente.


„Cele două tipuri de activităţi sunt indicatori buni de creştere şi dezvoltare ai unui oraş. Dacă analizăm datele din evidenţele serviciului de autorizare a serviciilor comerciale, rezultă că anul trecut la Sibiu în fiecare lună s-au deschis, în medie, aproximativ 80 de firme noi sau puncte lucru. La fel, în domeniul autorizărilor în constructii, media lunară depăşeşte 120 de autorizări (cifră ce include lucrările la branşamente, lucrările la străzi, etc) . Aceste cifre sunt foarte bune pentru un oraş de mărimea Sibiului şi sunt reflexia unui mediu economic şi de trai propice pe care îl găsesc oamenii de afaceri în oraşul nostru” a declarat primarul Klaus Johannis.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică