Sătenii din Turnu Roşu au blocat luni dimineaţă drumul folosit de două firme pentru accesul la carierele de piatră pe care le exploatează. Oamenii sunt nemulţumiţi că maşinile de mare tonaj care cară piatră de la carieră le strică culturile, drumurile şi îi îmbolnăveşte cu praful pe care îl fac zilnic şi pe care sunt nevoiţi să îl respire.

UPDATE: Răscoală la Turnu Roşu din cauza unei exploatări de piatră

UPDATE: Reprezentanţii sătenilor din Turnu Roşu se întâlnesc marţi la ora 12 la prefectura Sibiu cu reprezentanţii firmei care exploatează cariera pentru a ajunge la o înţelegere.[nggallery id=274]

Peste 150 de săteni s-au adunat dis de dimineaţă la intrarea în sat pe drumul pe care până în urmă cu 10 ani erau culturile lor, şi pe unde trec acum rabele către si de la cariera aşezată la poalele dintre munţii Făgăraş şi Cindrel. Sătenii susţin că  nu s-au ales cu nimic de pe urma exploatării de piatră care ar fi tot pe  pământurile lor strămoşeşti, aşa ca au ajuns să se răscoale împotriva celor două firme care scot piatră din munte, una românească şi una austriacă.

Sătui de praf

„Dumnealor s-au băgat peste terenul meu şi al tuturor abuziv. Nu ni se dă nici cel puţin un leu” spun sătenii la unison.

Oamenii din sat spun că situaţia durează de aproape 10 ani. Dar nu prea pot face nimic, pentru că ei nu deţin act de proprietare, deşi sunt trecuţi în registrul agricol ca proprietari din moşi strămoşi.

Deşi nu au acte pe pământurile exploatării, unii s-au şi judecat dar au pierdut procesele. Acum sătenii din Turnu Roşu vor să fie despăgubiţi pentru ce au pătimit cu cariera de piatră, iar drumul să fie asfaltat, ca să scape de praful care le îmbolnăveşte copiii.

Protestul e şi legal şi ilegal

Deşi protestul a fost paşnic, la Turnu Roşu au venit şi poliţişti din Sibiu, care nu s-au amestecat pentru că drumul nu era nici măcar  un drum judeţean. Au fost amendaţi, în schimb şoferii firmei, pentru că au oprit camioanele pe pod.

„Acţiunea are la bază nemulţumirea cetăţenilor din Turnu Roşu, acumultată de-a lungul a vreo 10 – 11 ani de zile privind acest drum de hotar, în sensul că deşi iniţial se stabilise o discuţie cu proprietarii firmei care au vehiculele acestea de transport greu, aceştia i-au ignorat. Drumul a fost făcut pe proprietăţile oamenilor fără ca să fie despăgubiţi fără să existe o hotărâre a Consiliului Local. Normal acesta este un drum de hotar nu este prevăzut ca drum comunal sau drum judeţean sau de altă natură. Protestul pe de-o parte este legal, pe de altă parte nu este legal, dar în mare parte este legal şi este datorat nemulţumirilor cetăţenilor” a declarat comisar şef Iulian Boroş, IPJ – specialist poliţie rurală.

După ce au stat mai mult de 10 ore sătenii nu dădeau semne cpă vor renunţa şi spuneau că vor rămâne acolo până când li se va face dreptate.

Ultima oră

Comentariul meu