parteneriatPrimarul Klaus Iohannis a semnat marţi, alături de liderul PNL, Crin Antonescu, de  candidatul la preşedinţie, Mircea Geoană şi de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu un document intitulat „Parteneriatul pentru Timişoara” de susţinere a proiectului politic propus de PSD, PC şi PNL.

VIDEO: Iohannis a semnat pactul de la Timişoara - Află ce conţine acesta

„România este divizată şi cred că sunteţi în asentimentul meu dacă îmi doresc acum, de Ziua Naţională, să reuşim să reunificăm societatea românească şi cred că prin modul nostru de abordare, comun, ca şi echipă care unifică şi prezintă proiecte, să mergem în această configuraţie mai departe”, a spus  Klaus Iohannis, înainte de semnarea documentului.

Primarul Sibiului a spus şi la Timişoara că după întâlnirea avută la Palatul Parlamentului cu liderii PSD şi PNL, Mircea Geoană şi  Crin Antonescu, şi-a dat seama că pot fomar o echipă. „Iată, după nici o zi, are loc o reconciliere istorică. Cred că este un început destul de bun”, a spus Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului l-a felicitat pe Mircea Geoană, pentru „‘reconcilierea” cu PNŢCD, apreciind că „pasul nu a fost uşor”. „După părerea mea, nu este doar o reconciliere cu PNŢCD, este poate şi un pic o reconciliere cu trecutul propriului partid, o reconciliere fără de care nu se poate face pasul spre un nivel superior”, a adăugat Klaus Iohannis.


Vă prezentăm mai jos documentul semnat de cei patru:

„Astăzi, 1 Decembrie 2009, la Timişoara, constatăm că la 20 de ani de la momentul în care aici a izbucnit Revoluţia care ne-a adus libertatea, speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre timişoreni au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit. Astăzi, la 20 de ani de la începutul Revoluţiei, România este o ţară fără un guvern legitim, măcinată de conflicte artificiale, o ţară în prag de colaps economic.

Incompetenţa, reavoinţa şi jocurile de interese ale celor care deţin în acest moment puterea politică în România se reflectă şi în plan local. Timişoara, considerată pe bună dreptate un model din punct de vedere administrativ, economic, social şi cultural pentru oraşele României, recunoscută ca pol naţional de creştere în documentele oficiale ale statului român, este vitregită în favoarea unor comunităţi conduse de personaje obediente puterii centrale, membre ale grupurilor de interese care gravitează în jurul preşedintelui Traian Băsescu şi al guvernului PD-L.

La 20 de ani de la începutul Revoluţiei, timişorenii constată că oraşul lor este mereu pe ultimul loc în ceea ce priveşte interesul puterii centrale, alocarea de resurse pentru proiecte majore şi susţinerea proiectelor de interes municipal.

De aceea, noi, semnatarii prezentului Parteneriat, împreună cu formaţiunile politice pe care le reprezentăm, ne asumăm obligaţia de a împlini aspiraţiile timişorenilor, readucând Timişoara acolo unde îi este locul câştigat prin sacrificiu, prin muncă, printr-o administraţie corectă şi eficientă, dedicată interesului public.

Principiile şi obiectivele care stau la baza Parteneriatului pentru Timişoara:

1. Descentralizarea economică şi financiară

2. Depolitizarea administraţiei publice

3. Susţinerea tuturor proiectelor de importanţă majoră ale municipiului Timişoara

Pentru îndeplinirea obiectivelor din Parteneriatului pentru Timişoara semnatarii hotărăsc următoarele:

1. Susţinerea lui Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale

2. Crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui guvern condus de Klaus Iohannis”

Ultima oră

Participă la discuție

5 Commentarii

  1. Pregatirea deficitara a reconcilierii. Oaspetii bucuresteni si-au pus poza deasupra istoricului Balcon al Operei, ceea ce e o mare eroare a staffului. In plus, a respecta sloganul de acum 20 de ani Timisoara-n sange, Bucurestiul plange insemna ca Pactul sa ia in seama doleante precum:
    a) Modificarea protocolului bucurestean astfel incat cortegiul prezidential si al altor lideri politici, in drumul spre Cimitirul Eroilor Revolutiei, sa depuna coroane si la Crematoriul unde au fost arsi cei 40 de martiri ai Timisoarei.
    b) Sa se gaseasca un adapost sigur pentru Memorialul Revolutiei din Timisoara, deschizandu-se eventual o filiala la Bucuresti.
    c) Sa se asigure ridicarea unui monument religios compatibil cu Monumentul Mariei in zona gropii de canal de la Popesti Leordeni, unde au fost varsate tomberoanele cu cenusa martirilor nostri.
    d) Sa se realizeze, eventual cu sprijinul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si al Instutului Cultural Roman, un site care sa adune pentru uzul romanilor din tara si din diaspora, ca si pentru opinia publica internationala, documente semnificative ale Revolutiei, un exemplu remarcabil despre cat de impresionanta poate fi o asemenea opera fiind blogul luptatorului timisorean pentru libertate si adevar Marius Mioc.
    e) Sa se improvizeze la Biblioteca Nationala, aflata in faza avansata de constructie, o sala functionand deja ca mediateca dedicata Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

  2. Timisorenii ne-au dat inca odata o lectie de bun simt, de democratie si libertate dispretuind pupicurismul celor 3 lideri .Comunismul inca exista in romania..Nu inteleg de ce au trebuit sa semneze acest pact intre partide (deci cu o conotatie clar electorala) intr-o zi si intr-un loc de mare importanta.Primarul timisoarei in aceasta zi de ce nu s-a ocupat de cu totul altceva, de pilda sa organizeze ceva pentru timisoreni si nu ….sa aleaga sa faca o campanie electorala psdului.
    Si nu inteleg de ce neaga acest lucru cu ipocrizie. Mie chiar imi placea inainte de acest primar..chiar daca nu sunt din timisoara.

  3. Nu inteleg de ce a venit la Timisoara,sa ne cumpere???DA!Pentu ca olteni si moldoveni,muritoei de foame.Ca mergea la la 8:00 dimineata sa le dea faina si ulei,cartofi,pai asta este mita.Bine a spus domul Traian ca el lucreaza doar cu poporul.De fiecare data pe ! Decembrie eu iesam cu familia in oras sa ascultam o muzica,pentru ca era ! Decembrie,dar acum,fratele meu nu poate nimeni sa se distreze de ziua natoinala cao venit o marioneta cu cheita,un crin ofilit,unu care nu stie ce e cuvantul cartof si unu cu un ranjet ca imi vie sa vamit cand il vad.