Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpatul PUSKAS-BAJKO ISTVAN, inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi faţă de inculpatul TARCEA IOAN, şef compartiment în cadrul I.T.M. Sibiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În zilele de 13 şi 14 iulie 2010, inculpatul Puskas-Bajko Istvan, în calitate de inspector în cadrul I.T.M. Sibiu, în timpul unui control la sediul unei societăţi comerciale din municipiul Sibiu, administrate de denunţător, a pretins de la acesta suma de 3.000 lei din care a primit o tranşă de 1.000 lei prin intermediar, pentru a nu-i aplica o sancţiune contravenţională pentru încălcarea dispoziţiilor legale privind legislaţia muncii, respectiv primirea la muncă a unor persoane pentru care nu a fost întocmit contract individual de muncă. Pentru a se proteja de consecinţele legii penale, inculpatul Puskas-Bajko Istvan l-a interpus în activitatea infracţională şi pe inculpatul Tarcea Ioan, şeful său ierarhic superior. Astfel, inculpatul Tarcea Ioan, la indicaţia şi la locul indicat de Puskas-Bajko Istvan, a verificat remiterea tranşei de 1.000 lei din suma totală pretinsă de subordonatul său cu titlul de mită.
Reţinuţi pentru 24 de ore
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 14 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 15 iulie 2010, Tribunalul Alba a dispus, faţă de ambii inculpaţi, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara. Împotriva acestei măsuri, procurorii anticorupţie au declarat recurs. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.