Festivităţile de inaugurare au avut loc la intrarea pe centura ocolitoare, pe sensul de mers Sibiu-Veştem, pe podul nr. 1, care traversează DN1 în prezenţa primului ministru al României. Prefectura a avut grijă ca primarul Sibiului și președintele Consiului Județean Sibiu, să nu fie chemați la inaugurare.

video-foto: emil boc a inaugurat centura ocolitoare a sibiului. iohannis nu a fost invitat!

Sibiul are oficial începând de azi centură ocolitoare, după mai bine de şapte ani de aşteptare, în care s-a reuşit „performanţa” de a fi asfaltaţi peste 20 de kilometri de drum, din care 17 sunt în regim de autostradă. Premierul Emil Boc a venit să deschidă oficial azi, centura în care s-au investit aproape 80 de milioane de euro. Chiar dacă centura a fost deschisă oficial, preţ de câteva zile se vor mai face lucrări secundare, pentru ca totul să fie în regulă. Numai puţin de 4 viaducte şi 14 podeţe au fost amenajate pe centura, care va face parte din coridorul IV european şi din viitoarea autostradă ce va lega Aradul de Bucureşti, prin Orăştie, Sibiu, Piteşti.

Nesimțire sau greșeală?

Premierul Emil Boc a comentat în stil PDL-ist faptul că primarul Iohannis și președintele CJ, Martin  Bottesch, nu au fost invitați la deschiderea centurii. ”E binevenit și domnul Johannis și orice sibian la această inaugurare. Eu cred că a fost invitat și dumnealui. Am anunțat public că vin la Sibiu de vreo două luni. Cred că un sibian nu are nevoie să fie invitat la el acasă. E culmea” a spus sec Boc.
VIDEO:Dan Claudiu Buzdugan/FOTO:Andreea Petresc

[nggallery id=642]

Înghesuială la panglică

Premierul Emil Boc a tăiat panglica la centura ocolitoare a municipiului Sibiu, împreună cu ministrul Economiei, Ion Ariton, şi cu prefectul judeţului Sibiu, Constantin Trihenea, la eveniment participând şi numeroşi reprezentanţi ai PDL Sibiu, dar şi ai celor patru firme constructoare.

„Sibienii au scăpat acum de coşmarul traficului greu prin oraş”, a declarat premierul Emil Boc, după ce a inaugurat centura.

Ulterior, Boc a testat drumul la volanul unui autoturism Dacia Duster, parcurgând întreaga distanţă a şoselei construite în regim de autostradă.

La final, premierul Emil Boc a prezentat un pahar plin cu apă pe care l-a pus pe bordul maşinii, afirmând că nicio picătură de apă nu s-a vărsat, ceea ce demonstrează că drumul este realizat foarte bine, fiind mulţumit de lucrări.

Premierul a afirmat că acelaşi test al paharului cu apă ar trebui realizat şi mai târziu, pentru a vedea cum au rezistat lucrările, precizând că termenul de garanţie este de doi ani.

Centura ocolitoare a Sibiului are 20,8 kilometri, dintre care 17,2 kilometri în regim de autostradă.

Cei 20,8 kilometri sunt împărţiţi în două tronsoane, primul fiind realizat de consorţiul Geiger-Boegl-Comtram, iar cel de-al doilea de către Vectra Service din Braşov.

Partea de autostradă face parte din Culoarul IV European, care va face legătura între Constanţa şi Nădlac.

Lucrările au început în primăvara anului 2003, iar în toamna anului 2006 ar fi trebuit să fie încheiate. La termenul de finalizare însă, doar 40 la sută din centura ocolitoare era gata şi, din cauza întârzierilor prea mari şi a depăşirii costurilor prevăzute în contract, Ministerul Transporturilor a reziliat, în octombrie 2006, contractul cu constructorul iniţial al centurii, firma italiană Todini Construtioni Generali.

În mai 2007 a fost încheiat un nou contract de construcţie, termenul fiind aprilie 2011.

Autorităţile din Sibiu au cerut însă în repetate rânduri ca termenul să fie devansat, iar centura să fie dată în folosinţă la finalul anului 2010.

Potrivit unui comunicat de presă al PDL Sibiu, remis, miercuri, „în realizarea proiectului centurii ocolitoare a Sibiului s-au investit, din fondurile europene ISPA şi ale Guvernului României, aproximativ o sută de milioane de euro, din care 14 milioane de euro au costat exproprierile”.

Ultima oră

Participă la discuție

12 Commentarii

Publică

  1. am dat vreo 10 ture de centura si eu, asa este nu toate iersireile sunt deschise , doar cele deinspre brasov/valcea, medias si alba iulia sunt deschide cu sens giratori pe drumul spre sura mare / ocna sibiului.imi place cum este construita , dar nu este bine semnalizata , multi nu stiu de existenta ei si inca unele tiruri o mai iau prin orash si unele masini de B sau din alte orase care nu acu treba in orash, nu exista nici un indicator care sa sugereze ca peacolo e centura ocolitoare cand se vine de la brasov ca sa se intre pe autostrada, ce nu mio placut o fost ca politia statea la panda cu masina de politie , nush ce doarea sa prinda , totusi o fost prima zi , foarte multe masini de SB care incercau sa probeze autostrada , da se observa ca multi nu erau invatati cu viteze , sau poate doreau sa vada privelistea sibiuui vazut de departe. La Multi Ani Romania , ptr ca Sibiul este in top 5 cele mai importante orase ale Ro

    1. eu am crezut ca voi sibienii sunteti mai open minded da vai de capu vostru, v-a facut boc centura i-a dat drumu sa nu mai aveti trafc greu in oras , si pt ca nu stoiu ce iesi nu is semnalizate inca ii facuta inaugurarea doar de ochii lumii? mai bine nu va facea nimik si o facea in alt oras unde lumea stia sa arecieze

  2. Este o realizare mare insa din nou suntem deficitari la micile detalii. Consider ca in giratoriul de la aeroport venind dinspre Cristian, de pe indicatorul care arata directia spre Sibiu trebuie sa dispara Bucurestiul in aceeasi directie… la intersectia cu „drumul hotilor” nu este niciun indicator spre centura (cel cu prioritate este amplasat dupa intersectie!!!) si nici unul care sa arate ca spre dreapta este tot Sibiul…iar inainte de giratoriul unde incepe centura la cel putin 100m ar fi trebuit un panou mare de directionare spre varianta. Asta pentru inceput. Dupa ce dau o tura , mai revin cu alte mici observatii care insa nu supara pe timp de zi , moaptea insa e mai greu sa te descurci fara indicatoarele necesare…LA MULTI ANI ROMANIA!

  3. în sfârşit… da ce muuuuuuuuult le-a luat să termine 20 de kilometrii… şi chiar nu pot să-mi imagiez cum va fi fără tiruri în oraş….