În perioada Sărbătorilor de Iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, a organizat prin personalul de specialitate din cadrul direcţiei şi prin personalul de la unităţile din teritoriu acţiuni de inspecţii şi control la unităţiile din domeniul alimentar, cu prioritate în zonele de interes turistic, care au organizat mese festive de Revelion şi cu alte ocazii la solicitarea unor beneficiari.
Aceste acţiuni au cuprins în special unităţi de alimentaţie publică (restaurante şi pensiuni) şi unităţi furnizoare de produse alimentare (materii prime şi produse finite) urmărindu-se:
1.respectarea cerinţelor privind condiţiile de igienă şi funcţionare a unităţilor şi a spaţiilor în care sunt manipulate, prelucrate şi depozitate produsele alimentare;
2.condiţiile de depozitare a materilor prime şi a altor categorii de alimente folosite în meniurile destinate acestui eveniment;
3.evidenţa documentelor care atestă trasabilitatea materilor prime şi calitatea produselor destinate consumului uman;
4.respectarea condiţilor specifice pentru prepararea mâncărurilor gătite;
Au fost verificate 24 de unităţi cu regim de restaurant din oraşe şi staţiuni turistice, 37 de pensiuni şi 28 de unităţi furnizoare de produse alimentare (unităţi de procesare materii prime de origine animală şi nonanimală, depozite alimentare şi laboratoare de cofetarie, patiserie)
În toată această perioadă a fost asigurată, permanent, asistenţa de specialitate la sediul D.S.V.S.A. Sibiu şi la Circumscriptile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din teritoriu.
Probleme minore
În urma controalelor efectuate s-a constatat că în general operatorii din domeniul alimentar, angajaţi în aceste activităţi, au respectat normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, oferind populaţiei servicii şi alimente corespunzatoare calitativ, situaţie evidenţiată şi prin faptul că în această perioadă servicile sanitare veterinare nu au fost sesizate cu situaţii deosebite, respectiv toxiinfecţii alimentare sau cazuri de mortalităţi sau îmbolnăviri grave la animalele domestice. Unele deficienţe, constatate, privind monitorizarea zilnică a temperaturii în spaţiile de depozitare, documente de comformitate incomplecte, sau menţinerea permanentă a curăţeniei în spaţiile de lucru, au fost remediate operativ, aplicandu-se şi 3 amenzi în valoare de 2.300 lei (doi furnizori de produse alimentare şi un administrator de pensiune) şi 7 avertismente unor agenţi economici.
La multi ani !
Numai la amenzi le sta capul la toti !! Prevenire cine dracu mai face ??? Ce eu ca proprietar de pensiune stau toata ziua sa citesc legi peste legi si sa scriu temperatura frigiderelor cand ele au termometru incorporat??? Prostii naibii !!!!!!!!!