Exact 242 de beneficiari vor primi terenuri extravilane ce însumează 360 de hectare situate pe locul fostului IAS Agromixtă: zona Sibiu – Dealul Bulgăru (230ha) şi zona Guşteriţa (130ha).
Ca adminsitraţie locală Primăria Sibiu a fost una din instituţiile care a intermediat, conform legii, procesul de constituire sau reconstituire a dreptului de proprietate pentru persoanele care au deţinut terenuri şi care au fost trecute în proprietatea fostelor cooperative agricole CAP-uri şi IAS-uri.Suprafeţele care sunt retrocedate întrunesc condiţiile reglementate de Legea 247/ 2005. De prevederile legii beneficiază persoanele care au adus pământ în cooperativă sau cărora li s-a preluat în orice mod teren, moştenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pământ în cooperativă şi alte persoane anume stabilite.
Acţiune demarată luna trecută
Municipalitatea a putut demara această etapă de punere în posesie după ce a primit din partea Agenţiei Domeniilor Statului suprafeţele necesare pentru reîmproprietăriri. Cu această ocazie, 242 de beneficiari vor primi terenuri extravilane ce însumează 360 de hectare situate pe locul fostului IAS Agromixtă: zona Sibiu – Dealul Bulgăru (230ha) şi zona Guşteriţa (130ha).
“Acţiunea a demarat la începutul lunii decembrie 2010 şi este încă în derulare. O echipă din Primăria Sibiu se deplasează la faţa locului pentru a semna cu proprietarii procesele de predare-primire ale terenurilor, iar în fiecare zi de lucru sunt puse în posesie aproximativ 20 de persoane. Deja au fost cinci zile în care am realizat aceste acţiuni, dar pentru a permite deplasarea în teren şi condiţiile meteorologice trebuie să fie favorabile.” a declarat primarul Klaus Iohannis.
Terenurile primite de la ADS pentru care municipalitatea reconstituie dreptul de proprietate au fost predate de către ADS Bucureşti în baza unui proces verbal de predare-primire în luna august 2010.
Demersuri pentru alte terenuri
De asemenea, Primăria Sibiu va mai face demersuri în această primăvară către ADS pentru a primi încă 110 hectare prin redepunerea unei solicitări care a fost iniţial respinsă. În prezent mai sunt 161 de dosare aprobate prin care se solicită reconstituirea dreptului de proprietate şi o serie de cereri aflate în diverse stadii ale evaluării. Ultima sesiune de reîmproprietăriri a avut loc în anul 2007 în baza Legii nr. 1/2000 pe locul fostului IAS Agroindustriala, când au primit înapoi terenuri un număr de 47 persoane.