Operatorii culturali au depus proiecte în perioada 26 noiembrie – 27 decembrie 2010 în vederea includerii acestora pentru finanţare pe agenda culturală a anului 2011. Au fost depuse un număr de 91 de proiecte culturale care vor intra în etapa de evaluare în următoarea perioadă. Proiectele pentru agenda sportivă se vor putea depune după aprobarea bugetului local de către Consiliul Local al Municipiului Sibiu.
O comisie ce urmează să fie constituită din reprezentanţi ai municipalităţii şi specialişti în domeniu vor analiza aceste proiecte în funcţie de criteriile generale stabilite prin ghidul de finanţare. Proiectele vor primi un punctaj şi în baza acestuia vor fi incluse sau nu pe agenda culturală pentru anul 2011. Valoarea totală solicitată (finanţarea din partea municipalităţii) spre a fi finanţată prin agenda culturală este de aproximativ 10.000.000 de lei. Suma totală pe care municipalitatea o va aloca pentru finanţarea agendei culturale şi sportive va fi stabilită odată cu aprobarea bugetului local, în şedinţa din luna ianuarie. Bugetul estimativ prevede suma de 4.000.000 lei ce urmează să fie alocată pentru finaţarea evenimentelor culturale şi sportive ale acestui an.
Zeci de noi proiecte
„Noutatea anul acesta este că din totalul de 91 de proiecte, un număr de 42 sunt proiecte noi ceea ce ne demonstrează că viaţa culturală din Sibiu, pe lângă tradiţia sa, trece şi printr-un proces de reînnoire. Operatorii culturali au conştientizat că trebuie să propună proiecte bune, cu impact asupra oraşului şi vizibilităţii sale, pentru a putea beneficia de o finanţare din partea autorităţii locale.” a declarat primarul Klaus Iohannis. Printre proiectele propuse de operatori pentru anul 2011 se numără şi evenimente cu tradiţie, bine primite de publicul sibian, dintre care amintim: Festivalul Artmania, Sibiu Jazz Festival, Festivalul “Cântecele Munţilor”, Astra Film Fest, Târgul de Crăciun şi multe altele. Proiectele noi se înscriu în arii tematice preferate de mulţi dintre organizatori, cum ar fi: artele spectacolului, muzică, literatură, film. Bine reprezentate sunt însă şi alte arii tematice: patrimoniu, mobilitate, arhitectură, demonstrând un interes mai mare pentru nou, pentru varietate. În 2010 au fost depuse pe agenda culturală 138 de proiecte, suma solictată de operatori ca finanţare din parte municipalităţii fiind de aproximativ 11 milioane de lei. Din totalul de proiecte au fost aprobate 34, suma totală finanţată fiind de 3.355.000 de lei.