Comisii din Senat avizează înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan". CIOABĂ se OPUNE!Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din Senat au avizat favorabil, miercuri, propunerea legislativă iniţiată de către deputatul PDL Silviu Prigoană prin care denumirea „rom” este înlocuită cu „ţigan”.

Comisii din Senat avizează înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan". CIOABĂ se OPUNE!

Regele romilor, Florin Cioabă a declarat pentru Mediafax că proiectul este un abuz şi că organizaţiile romilor vor protesta. „Noi am mai spus-o şi o spunem în continuare: acest proiect de act normativ este un abuz. Este clar că este un abuz pentru că ni se impune un nume pe care noi nu-l vrem, iar acest lucru încalcă orice drept al nostru ca cetăţeni. Organizaţiile de romi au protestat şi până acum şi vor protesta în continuare faţă de această lege. Există organisme internaţionale ale romilor, există Consiliul European al Romilor. Acum ar trebui ca şi acestea să-şi schimbe denumirea ca să-i facă pe plan lui Prigoană. După asta ar mai trebui numai să ne ia cetăţenia, asta ar mai trebui. Această propunere este o prostie şi nu va avea niciun efect. Preşedintele Băsescu a spus clar, în mod public, că nu va promulga o astfel de lege. Noi credem în ceea ce a declarat preşedintele”, a spus Cioabă pentru Mediafax.

Decizie controversată şi contestată

Potrivit iniţiativei legislative, care a primit un raport favorabil din partea membrilor celor două comisii, cu zece voturi „pentru” şi trei voturi „împotrivă”, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoanele de etnie romă/ţigănească denumirea utilizată va fi cea de ţigan/ţigancă. În iniţiativa legislativă a deputatului democrat-liberal se mai arată că atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului este interzisă.Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul „rom” generează confuzie pe plan internaţional.„Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = „ţara briţilor, a englezilor”; Mauretania = maur + (et)ania = „ţara maurilor”, deci România = rom + ania = „ţara romilor”. E incorect. Se creează o falsă direcţionare”, susţine Prigoană în motivaţia propunerii legislative. Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi Comisiei pentru egalitatea de şanse, întrunite în şedinţă comună, au adoptat, cu şapte voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi o abţinere, un amendament al preşedintelui Comisiei pentru egalitatea de şanse, Olguţa Vasilescu (PSD), potrivit căruia atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului „ţigan” ar urma să fie sancţionată conform legislaţiei în vigoare.În timpul dezbaterilor din comisii, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a susţinut că acestă iniţiativă legislativă trebuie să fie adoptată.„Nu se poate susţine ideea că vrea Consiliul Europei sau că vrea altcineva, de vreme ce ţări ale Consiliului Europei îi denumesc pe ţigani «ţigani», şi nu «romi» şi nu cred că au de gând să dea o lege prin care să îi numească altfel decât aşa cum îi numesc acum”, a subliniat el.

Liberalul a subliniat că denumirea „ţigan” nu este nici jignitoare, nici peiorativă şi că niciuna dintre ţările Uniunii Europene nu are o lege specială, aşa cum are România, care să prevadă obligativitatea folosirii denumirii „rom”.Propunere legislativă privind terminologia oficială utilizată pentru etnia ţiganilor va fi dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din „rom” în „ţigan”, propusă într-o iniţiativă parlamentară, bazându-se pe recomandările Academiei Române, precum şi pe faptul că acesta este termenul folosit în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale, la începutul lunii decembrie 2010.Organizaţii civice au organizat, atunci, un protest în faţa Palatul Victoria, nemulţumite de intenţia de a schimba oficial denumirea de „rom” cu cea de „ţigan”.

Ultima oră

Comentariul meu