Problema pacienţilor care sunt legaţi de pat după operaţii ridicată la CJ. DSP-ul a găsit doi pacienţi legaţi la Judeţean!

Problema pacienţilor care sunt legaţi de pat după operaţii ridicată la CJ. DSP-ul a găsit doi pacienţi legaţi la Judeţean!DSP-ul a făcut un control joi noapte pe Chirurgie II şi a găsit doi pacienţi legaţi de paturi. CJ Sibiu a anunţat, vineri, că va face lobby prin parlamentari pentru suplimentarea fondurilor Spitalului Judeţean, după ce managerul unităţii a declarat că din lipsă de personal „se ajunge la soluţii barbare”, unii pacienţi fiind legaţi de pat după operaţii, pentru a nu se putea ridica.

Problema pacienţilor care sunt legaţi de pat după operaţii ridicată la CJ. DSP-ul a găsit doi pacienţi legaţi la Judeţean!

În cadrul şedinţei de joi a Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, managerul Spitalului Judeţean, Adrian Şanta, a declarat că din cauza lipsei de personal „se ajunge la soluţii barbare, de a lega pacienţii ca să nu se poată ridica singuri din pat şi a-şi scoate perfuziile”. „Avem probleme de personal. Ne pleacă 5 – 6 – 7 asistente pe zi, în special la Chirurgie. Dacă pleacă şi postul se vacantează, rămâne blocat. Deblocarea se face în minister, via Consiliul Judeţean şi DSP, şi uneori nu se face. E o lege care spune că dacă pleacă şapte poţi angaja unul. Şi atunci avem secţii care nu funcţionează. La Chirurgie 2, noaptea sunt doi asistenţi care îngrijesc 50 de pacienţi. Şi sunt pacienţi care necesită îngrijire permanentă. Se ajunge la soluţii barbare de a lega pacienţii ca să nu se poată ridica singuri din pat şi a-şi scoate perfuziile. Dar ne descurcăm aşa cum putem„, a declarat Adrian Şanta, în şedinţa CJ.

CJ-ul cere ajutorul parlamentarilor de Sibiu

În urma declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean, reprezentanţii CJ au anunţat, vineri, că vor face lobby prin intermediul parlamentarilor din judeţ, pentru suplimentarea fondurilor unităţii medicale. Preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, a declarat vineri că pentru săptămâna viitoare vor fi convocaţi la sediul instituţiei toţi parlamentarii de Sibiu pentru a se încerca găsirea unei soluţii de finanţare a celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţul Sibiu. „Am decis ca săptămâna viitoare să convocăm la sediul CJ Sibiu toţi parlamentarii din judeţ. Cu siguranţă şi ei ştiu care este problema cu subfinanţarea sistemului sanitar şi le vom aduce la cunoştinţă problemele care apar la Sibiu din această cauză. Vom încerca să facem lobby prin intermediul lor pentru a rezolva problema finanţării la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Este o problemă pe care nu o putem rezolva nici noi la CJ şi nici reprezentanţii spitalului”, a declarat Martin Bottesch.

Potrivit acestuia, lipsa de personal despre care a vorbit managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, Adrian Şanta, este o „realitate” care nu poate fi ignorată, dar care nu poate fi rezolvată pe plan local. „Domnul doctor (managerul Spitalului Judeţean -n.r.) a spus lucrurile aşa cum sunt. Nu este personal, iar ei trebuie să se descurce cum pot. Noi putem finanţa o parte dintre cheltuielile spitalului, dar, potrivit legii, nu ne putem implica în cheltuielile de personal. În această situaţie, problema nu poate fi rezolvată pe plan local”, a mai spus Bottesch. Acesta a precizat că, pentru acest an, Consiliul Judeţean Sibiu a alocat aproape trei milioane de lei spitalului, dar banii vor putea fi utilizaţi doar pentru reparaţii, modernizări şi alte cheltuieli de întreţinere. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este cea mai mare unitate medicală din judeţ, având peste 1.100 de paturi. Din iulie 2010, spitalul se află în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.

DSP-ul a „descins” la spital

Oameni de la Inspecţia Sanitară au făcut o vizită joi noapte la spitalul judeţean şi au rămas uimiţi de ceea ce au găsit.

”Am găsit doar două persoane, dintre care una a suferit o operație, era asistată de ventilator și era sedată – risca să-și scoată tubul de dren, iar cealaltă – persoană pentru care se solicită consult psihiatric. Legarea este necesară pentru că ei încearcă să-și smulgă tuburile de dren, încearcă să-și smulgă acele de perfuzii”, a spus Lucian Blăguțiu, șeful Inspecției Sanitare de Stat, pentru adevarul.ro.

Ultima oră

Comentariul meu