Școala. Revoluție în sens invers.

Școala. Revoluție în sens invers.„Mă, ție nu prea-ți place școala”, îi zice bunicul nepotului de 12 ani. “Da’ nici ei de mine”, răspunde mucalitul.

Școala. Revoluție în sens invers.

Nu, că are dreptate. Școala românească funcționează după același model ca-n comunism, indiferent de reformele cu care au îndopat-o miniștrii de toate culorile. În școala românească, dacă nu ești tocilar, dacă nu stai în prima bancă, dacă nu ridici entuziast mâna la întrebările profesorului, dacă nu ești de acord că Goga e „poetul pătimirii noastre”, dacă nu-ți place chimia pentru că-ți place mai mult al-chimia, dacă citești Harry Potter în loc să “pui mâna pe-o carte serioasă” (citat), dacă toate astea și încă multe altele, atunci nu ești un elev-model. Prin urmare, nu primești note mari, nu ai medie bună la evaluarea națională, nu ai ce căuta la Bac dacă n-ai tocit mot-a-mot, nu ai șanse reale în societatea dogmatică a zilelor noastre.

Cea mai mare greșeală a profesorilor de acum, ca și de deunăzi, este că obligă copiii să fie ca ei, când lumea ar fi mult mai frumoasă dacă procesul ar fi invers. Temutele “cunoștințe generale” ar putea fi un desert de savurat, decât o supă răcită, băgată pe gât cu polonicul. Puținele excepții de dascăli adevărați care știu să-și facă învățăceii să iubească știința au înțeles că nu elevii trebuie obligați să vină la catedră, ci profesorii să meargă în bănci. Și să treacă dincolo de ele, în lumea în care copiii fac concursuri ad-hoc pe scara blocului: “Mă, da’ tu știi pe cine am eu pe Facebook prieten? Pe Rooney! Și pe Cristiano Ronaldo, da’ de Rooney îmi place mai tare”.

Ce-ar fi atât de greșit dacă i-ai cere unui copil, în loc de secul “Prezintă în maxim cinci rânduri semnificaţia structurii cutare-cutare”, să răspundă la întrebarea: “Dacă Danciu din Rodul tainic al lui Slavici ți-ar cere prietenia pe Facebook, ai accepta? Motivează răspunsul în maxim cinci rânduri”. Sau: “Ai asistat la căderea unui meteorit cu diametrul de 15 centimetri. Anunță-ți prietenii și descrie evenimentul pe Twitter, în 10-15 rânduri”. Cam cât de mare ar fi revoluția?

PS: Știu, în teorie, copiii sub 14 ani n-au ce căuta în rețelele de socializare. Să fim serioși. Am și eu nepoți. Cu conturi peste tot.

Ultima oră

Comentariul meu