Cei care vor să se angajeze anul acesta şi sunt dispuşi să se relocheze ar trebui să consulte ofertele de locuri de muncă din Bucureşti, Târgu Jiu, Sibiu, Timişoara, Braşov şi Ploieşti, acestea fiind oraşele în care salariile medii nete depăşesc 300 de euro pe lună.
La polul opus se află Călăraşi, unde salariul mediu net a fost de 233 de euro în 2010, mai mic cu aproape o treime decât salariul mediu net pe economie, care a fost anul trecut de 334 de euro. Informaţiile au fost publicate într-o broşură emisă de Guvern pentru atragerea investitorilor străini.
„Este firesc ca în Bucureşti să fie cele mai mari salarii, pentru că întotdeauna salariile au fost mai mari cu o treime în Capitală decât în restul ţării. Totuşi, în timp, aceste diferenţe s-au mai estompat, astfel încât în prezent diferenţele salariale sunt de 20% în Bucureşti faţă de restul judeţelor şi de 10% comparativ cu oraşele mari”, spune Oana Datki, country manager al firmei Consulteam, partenerul pe piaţa locală a gigantului cu activităţi în resurse umane Mercer, care realizează anual un studiu salarial pe piaţa locală.
Primii zece angajatori români care au sediul social înregistrat în Bucureşti – companii precum Poşta Română, Romtelecom, BCR, OMV Petrom sau Kaufland – aveau împreună la finele lui 2009 peste 166.000 de salariaţi, cu mult peste efectivul total de salariaţi pe care îl are un oraş precum Suceava, unde există aproximativ 100.000 de salariaţi.
În Bucureşti salariul mediu net a fost anul trecut de 462 de euro, deşi în acest municipiu se înregistrează cel mai mare PIB per capita, de 14.289 de euro, de peste două ori mai mare decât PIB-ul per capita înregistrat în Sibiu, care a fost de 6.412 euro în 2009, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de Prognoză.
La nivel european însă, media PIB/capita este mult mai mare, de 24.500 de euro, şi de aceea se explică de ce în ţări precum Ungaria salariul mediu net depăşeste 700 de euro pe lună.
Sursa: ZF