Au început lucrările de restaurare la Biserica Evanghelică CA din Sibiu, în aceste zile aflându-se în desfășurare organizarea de șantier, după care, într-o primă etapă, vor demara lucrări de reabilitare ale paratrăsnetului monumentului național.
Lucrările de restaurare ale Bisericii Evanghelice CA din Piața Huet a Sibiului se desfășoară în cadrul unui proiect cu finanţare prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea și promovarea turismului, Domeniul Major de Intervenţie 5.1. Proiectul are titlul „Conservarea, protejarea şi punerea în valoare a monumentului patrimoniu naţional Biserica Evanghelică CA Sibiu prin restaurarea acoperişului clădirii”, perioada de implementare fiind de 40 de luni.
Valoarea totală a proiectului al cărui beneficiar este Parohia Evanghelică CA Sibiu, este de 12.442.166,11 lei, din care 9.615.095,65 lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată. Lucrările propriu-zis de restaurare sunt executate de societatea Sinecon SRL, din Sibiu. Aceasta a fost angajată în urma unei proceduri de achiziție publică, suma prevăzută în contractul semnat amintita societate de construcții este de 8.306.311,44 lei, plus TVA.
Lucrările de restaurare ale obiectivului debutează cu protecția antitrăsnet, deoarece în situația actuală, protecția actuală a bisericii nu corespunde standardului antitrăsnet european în vigoare: EN 62305. Turnul bisericii a fost dotat cu un paratrăsnet între anii 1905 și 1914. Nava bisericii nu posedă nici acum o protecție antitrăsnet, însă cu ocazia asanării Pieței Huet, în anul 2006, a fost executată o centură de împământare. Pentru a satisface cerințele standardului, biserica trebuie să fie dotată cu o protecție antitrăsnet, care să fie conectată cu paratrăsnetul turnului.
Monumentul de patrimoniu național reprezentat de clădirea Bisericii Evanghelice C.A. Sibiu este un simbol al identității istorice și culturale a orașului fostă Capăitală culturală europeană, respectiv un edificiu marcant în cadrul peisajului cultural sibian. În interiorul bisericii sunt adăpostite impresionante tezaure de artă, civilizație și arhitectură medievala, ce constituie componente ale moștenirii culturale a orașului Sibiu.
Ce spun beneficiarii proiectului
Kilian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu:
”Prin reabilitarea acoperișului și a bolților, dorim să lărgim spectrul turistic, care deja de acum e foarte bun. Dorim ca după restaurarea acestei vechi șarpante, să face un fel de coridor, un fel de traseu prin șarpantă, unul iluminat și cu toate detaliile speciale pe care le poate oferi vizitatorilor interesați de valoarea deosebită a acestei construcții medievale”. ”Noi nu dorim să facem un monument funerar aici, vrem să facem un loc viu, vizitat de turiști, de aceea vrem să restaurăm acoperișul și bolțile, să nu riscăm să se prăbușească acoperișul”.
Frank Thomas Ziegler, manager cultural Bisericii Evanghelică C.A. Sibiu:
”Nu este cea mai mare biserică a sașilor, poate nici cea mai frumoasă, dar este cea mai importantă. Aici au fot înmormântate toate VIP-urile sașilor care au trăit aici, prim-preoții, dar și comiți ai sașilor, bineînțeles și primarii Sibiului etc. Clădirea însăși este medievală și a fost clădită așa cum o vedem astăzi între secolul XIV și secolul XVI. Interiorul a fost schimbat din generație în generație”. ”Eu sper ca prin activitățile pe care le vom desfășura în următorii ani vom duce la conservarea acestor bunuri, nu numai a clădirilor, ci și a bunurilor care se află aici, precum și la păstrarea obiceiurilor”.
Valentin Păun, manager de proiect din partea GPA Business Management SRL:
”Am început proiectul în 2008, prin luna august. Este un proiect copleșitor și, după ce am început să studiem despre obiectiv și despre potențialul lui, am ajuns la o concluzie: importanța din punct de vedere turistic a acestui obiectiv este foarte simplă. Dacă ați fost oriunde în occident, în orice capitală, în orice oraș, dacă pui GPS-ul pe centrul orașului, te duce la o catedrală. Și ne-am gândit că același rol o să-l joace și acest obiectiv superb. A durat foarte mult până a fost evaluat proiectul, un proiect de dimensiuni foarte mari și cred că din toate proiectele pe care le-am făcut acesta este cel mai important”.