La o forţă de muncă de 5.812 de persoane, compania din Sibiu a obţinut un profit de 155 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că fiecare angajat a adus, în medie, un profit de aproape 27.000 de euro anul trecut. În 2010, cele mai importante 123 de companii de stat sau regii autonome au avut pierderi totale de 393 mil. euro, respectiv de peste un milion de euro pe zi.
Cele aproape 400 de milioane de euro ar putea fi folosite, spre exemplu, pentru construirea a 100 de kilometri de autostradă sau pentru a plăti salariile pe un an pentru 125.000 de angajaţi din învăţământ, conform unei analize a Ziarului Financiar – Gândul – Mediafax, pe baza bilanţurilor pe anul trecut depuse de companii la Ministerul Finanţelor.
Cele mai mari pierderi, de circa 300 de milioane de euro, le-a înregistrat CFR SA, compania de stat care administrează infrastructura de cale ferată din România, aflată în subordinea Transporturilor.
Cele 123 de companii, din care cele mai multe aparţin fie Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri (MECMA), fie Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), au avut anul trecut afaceri totale de aproape 11 miliarde de euro, echivalentul a circa 9% din PIB, respectiv din valoarea totală a economiei locale.
Companiile şi regiile de stat analizate au o forţă de muncă totală de aproape 250.000 de persoane, cel mai mare angajator fiind Poşta Română, cu aproape 35.000 de angajaţi la nivel naţional. Astfel, anul trecut, din totalul angajaţilor din România, de circa 4,2 milioane de persoane, aproape 17% lucrau în cele mai importante companii de stat sau regii autonome.
În medie, fiecare angajat la aceste companii sau regii a avut ca rezultat final o pierdere anuală de aproape 1.600 de euro în 2010. În cazul companiilor profitabile, cum este Romgaz, de exemplu, situaţia este cu totul alta. La o forţă de muncă de 5.812 de persoane, compania din Sibiu a obţinut un profit de 155 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că fiecare angajat a adus, în medie, un profit de aproape 27.000 de euro anul trecut.
Companiile din Transporturi, găurile negre de la stat
Cea mai mare parte a companiilor mari de stat aflate în subordinea Ministerului Transporturilor nu au reuşit să revină pe plus anul trecut, excepţie făcând Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, care în 2010 a înregistrat un profit de circa 24 mil. euro. Companiile cu cele mai mari probleme în privinţa pierderilor sunt cele din industria feroviară. Spre exemplu, CFR SA, care se ocupă cu administrarea şi întreţinerea infrastructurii feroviare publice, a avut anul trecut cele mai mari pierderi din rândul companiilor analizate, de circa 307 mil. euro, chiar mai mari decât cifra de afaceri, care s-a ridicat la 265 milioane de euro. CFR SA se numără printre companiile „datoare vândute”, în condiţiile în care anul trecut avea datorii totale de 7,6 miliarde de lei (1,8 mld. euro), potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Finanţelor. România alocă în medie 5% din totalul fondurilor Ministerului Transporturilor pentru întreţinerea şi funcţionarea normală a căii ferate, în condiţiile în care în Franţa, Austria, Germania sau Anglia procentul ajunge la 50%-60%, potrivit Asociaţiei Transportatorilor Feroviari din România.
O altă companie importantă controlată de Ministerul Transporturilor este CFR Călători, cu afaceri de circa 469 mil. euro anul trecut şi pierderi de 21 mil. euro, în scădere faţă de anul anterior, când consemnase pierderi mai mari, de 50 mil. euro. Traficul de pasageri a scăzut cu 5% anul trecut, de la 61,07 milioane de călători la 58 de milioane, iar subvenţia de la bugetul de stat s-a ridicat la 1,15 miliarde de lei (273 mil. euro). CFR Călători a demarat în primăvară un proces de reorganizare teritorială prin care a redus numărul regionalelor la patru şi a anunţat disponibilizarea a 1.021 de angajaţi. La mijlocul lunii august CFR Călători a majorat cu 18% tarifele la transportul feroviar de călători.
Nici CFR Marfă nu se „laudă” cu rezultate mai bune în 2010, în condiţiile în care a avut pierderi de 127 mil. euro, echivalentul a peste jumătate din cifra de afaceri consemnată în 2010. Scăderea businessului CFR Marfă a fost cauzată şi de creşterea numărului de operatori feroviari privaţi, care sunt în prezent circa 25. La fel ca în cazul Tarom, şi CFR Marfă ar urma să fie privatizată în proporţie de 20%.
Pierderi mai mici
Ziarul Financiar a realizat la începutul lunii septembrie o analiză privind cele mai mari 35 de companii de stat, concluzionând că acestea au avut pierderi de aproape 500 de milioane de euro. Includerea a încă 88 de companii în analiză reduce pierderile totale înregistrate cu circa 100 de milioane de euro, în condiţiile în care cea mai mare parte a companiilor de dimensiuni mai mici au fost pe profit sau pe break-even anul trecut şi au reuşit să mai reducă din pierderile totale.