Start pentru întâlnirile deliberative cu cetățenii Municipiului Sibiu pentru definirea unei viziuni comune a bunăstării Sibiului

Start pentru întâlnirile deliberative cu cetățenii Municipiului Sibiu pentru definirea unei viziuni comune a bunăstării SibiuluiÎncepând cu 26 septembrie și pe parcursul lunii octombrie, cetățenii Municipiului Sibiu vor fi invitați, în cadrul unor întâlniri deliberative, să formuleze criterii de bunăstare ce reflectă specificul municipiului reședință de județ.

Start pentru întâlnirile deliberative cu cetățenii Municipiului Sibiu pentru definirea unei viziuni comune a bunăstării Sibiului

Întâlnirile se desfășoară în cadrul proiectului strategic “Rolul dialogului social în promovarea incluziunii sociale active”, implementat de Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES) în parteneriat cu Platforma Europeană IRIS, Institutul Intercultural Timişoara, Asociaţia Serviciul APEL şi Asociaţia Reper 21, co-finanţat prin Fondul Social European, în perioada 2010-2013. Proiectul se desfășoară concomitent în 8 municipii din România: București, Arad, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara.

Proiectul urmăreşte creşterea coeziunii sociale prin promovarea dialogului social între diverşi actori ai societăţii, inclusiv persoane marginalizate social, fiind un demers participativ ce implică organizarea, la nivel naţional, a întâlnirilor deliberative cu peste 1000 de cetăţeni din grupuri socio-profesionale omogene. Întâlnirile urmăresc să conducă la construirea indicatorilor de bunăstare specifici fiecărei comunităţi şi să creeze premizele elaborării unor Planuri Locale de Acţiune realiste şi asumate într-o manieră coresponsabilă de cât mai mulţi actori din comunitate. Calendarul întâlnirilor deliberative este stabilit de Grupurile Locale de Acţiune pentru fiecare localitate în parte, ele desfăşurându-se în perioada iunie-octombrie a.c.

Fiecare întânire este facilitată de un moderator voluntar, de obicei reprezentant al unui actor membru în GLA. Deoarece metodologia SPIRAL pe care o folosim de-a lungul întregului demers are un nivel de complexitate ridicat, echipa de moderare și de coordonatori locali a participat la cel puțin o sesiune de formare anterioară.

În Sibiu, proiectul a fost lansat în cursul lunii martie și a condus, până în prezent, la constituirea Grupului Local de Acțiune (GLA). Astfel, GLA Sibiu este constituit din Institutia Prefectului de Sibiu, AJOFM Sibiu, SPAS (Serviciul Public de Asistenta Socială), DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului), CPECA Sibiu (Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Asociația de Prietenie Ille Et Vilaine, Asociația pentru Excelență în Educație Europa, Crucea Roșie, Fundația “Un Copil O speranță” Investeşte în oameni! Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale active (UCOS), Asociația „Sf. Nicolae”, Fundația MOTIVATION, Asociația Handicapaților Psihici Sibiu, Asociația de Ajutor Familial Pro Vita, Asociația Centrul Interoperațional pentru Analiză și Dezvoltare, Asociația Heart of Hope, H&H Consulting. (Grupul rămâne însă deschis şi altor actori interesaţi, care ne pot contacta prin e-mail aura.hazota@cries.ro sau la telefon 0756.078.415, Coordonator Local Sibiu).

Grupul Local de Acțiune Sibiu a identificat deja drept grupuri socio-profesionale relevante: angajați ai instituțiilor publice și private prestatoare de servicii sociale, asistenți medicali comunitari – îngrijitori la domiciliu – asitenți maternali, personal intervenții situații de urgență, cadre didactice, cadre militare, operatori turism, personal resurse umane, reprezentanți ai cultelor religioase, reprezentanți ai persoanelor vârstnice, tineri studenți, părinți, întreprinzători/oameni de afaceri, persoane vârstnice cu risc de marginalizare, tineri provenind din centrele de plasament, tineri consumatori de droguri aflați în recuperare, familii/susținători ai consumatorilor de droguri, familii/susținători ai copiilor cu handicap mediu și sever, părinți/aparținători ai bolnavilor adulți cu handicap, tutori ai copiilor cu părinți plecați în străinătate, femei, șomeri cu vârste de peste 45 ani, minorități etnice, personal ONG-uri.

Ieri, 26 Septembrie, la sediul DGASPC, s-a desfășurat prima întâlnire din cadrul proiectului, întâlnirea cu tinerii provenind din centrele de plasament. În această săptămână urmează să se desfășoare întâlnirile cu grupul familiilor/susținătorilor adulților cu handicap mediu și sever (Joi, 29 Septembrie), respectiv cu grupul familiilor/susținătorilor copiilor cu handicap mediu și server (Vineri, 30 Septembrie). Informații suplimentare privind calendarul întâlnirilor cu cetățenii pot fi solicitate la aura.hazota@cries.ro / 0756078415.

Plecând de la analiza criteriilor exprimate de cetățeni, Grupul Local de Acțiune va realiza o analiză a politicilor publice şi a demersurilor locale, în vederea elaborării unui Plan Local de Acțiune.

Planul Local de Acţiune va conţine un set de proiecte şi acţiune concrete de optimizare a situaţiei din Sibiu, măsuri care sunt asumate într-o manieră co-responsabilă de către diverşi actori locali, cu obiectivul de a contribui la dezvoltarea unei societăţi mai coezive.

Ultima oră

Comentariul meu