Procurorii de la DIICOT au trimis in judecata dosarul care priveste interceptarile ilegale realizate de mai multe femei geloase si de oameni de afaceri. In dosar sunt acuzati o femeie din Iasi si un fost judecator de la Tribunalul Bucuresti.
Nu mai putin de 43 de persoane au fost trimise in judecata in dosarul interceptarilor ilegale ale convorbirilor telefonice. Printre acuzati se numara si Camelia Bernic, sotia avocatului iesean Alexandru Bernic. Ea este acuzata ca a cumparat un soft special care ii permitea sa asculte tot ce vorbeste sotul sau pe telefonul mobil.
In 2010 au avut loc perchezitii in casa avocatului pentru a se cauta probe cu privire la comiterea unei infractiuni de interceptare in mod ilegal a telefonului mobil. Camelia Bernic este acuzata ca a cumparat softul de la liderul acestei retele create la nivel national, Dan Nicolae Oproiu, din Sibiu. Barbatul a dezvoltat o mega-afacere pe seama geloziei femeilor sau a celor care vroiau sa-si asculte partenerii de afaceri. „Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus trimiterea în judecata a 43 de inculpati, pentru savârsirea de infractiuni informatice si infractiuni prev. de Legea nr. 51/1991, privind siguranta nationala a României, constând în realizarea de interceptari neautorizate ale convorbirilor telefonice, discutiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS si transfer neautorizat de date din sisteme informatice. În fapt, se retine ca inculpatul Oproiu Nicolae-Dan a detinut, a utilizat si a comercializat, direct si prin internet, produse software destinate interceptarii ilegale a comunicatiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobila si a discutiilor ambientale”, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de DIICOT.
Variantele softului
Procurorii sustin ca au identificat 42 de persoane, printre care un fost judecator de la Tribunalul Bucuresti, un politist, un angajat din Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, un medic si mai multi oameni de afaceri care au achizitionat de la Dan Nicolae-Oproiu una dintre cele trei variante ale programului. Variantele in cauza trebuiau sa fie compatibile cu telefoanele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile. „Inculpatii au instalat aplicatiile cumparate pe telefoane tinta si au utilizat produsele software, realizând interceptari ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de catre alte persoane. Softul oferit de inculpat era disponibil în varianta Light si variantele avansate Pro si ProXRecorder. Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat al informatiilor privind numerele de telefon apelate si cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate si transmiterea catre un cont anterior configurat a continutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul tinta”, au mai precizat procurorii. Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicatiilor ambientale, iar varianta ProX asigura si ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului tinta. În prealabil, programul transmitea un SMS de avertizare la initierea/primirea unui apel telefonic.