boc şi boagiu au inaugurat un nou şantier al autostrăzii orăştie-sibiu

boc şi boagiu au inaugurat un nou şantier al autostrăzii orăştie-sibiuPremierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au inaugurat, marţi, la Lancrăm, judeţul Alba, şantierul de construcţie a lotului 2 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, investiţie care se ridică la aproximativ 90 de milioane de euro fără TVA.

boc şi boagiu au inaugurat un nou şantier al autostrăzii orăştie-sibiu

Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au venit la Lancrăm cu elicopterul, evitând să treacă prin municipiul Sebeş, localitatea în care se întâlnesc DN 1 şi DN 7 şi care este considerată printre cele mai aglomerate din România.

Cei doi oficiali au fost aşteptaţi pe şantierul deschis în zona Sebeşului pentru construcţia lotului 2 al autostrăzii Orăştie – Sibiu de lideri democrat-liberali, primari şi şefi de instituţii ai PDL din Alba, printre care preşedintele PDL Alba, Mircea Hava, primarul din Sebeş, Mugurel Sârbu, şi senatorul democrat-liberal de Alba Nicolae Dobra.

Boc a declarat, după ce a inspectat stadiul de început al lucrărilor, că în România vor fi, până la sfârşitul acestui an, 122 de kilometri de autostradă pe care se va putea circula.

Câţi kilometri a făcut guvernarea în 2004 – 2008? Cinci kilometri de autostradă. Câţi kilometri de autostradă sunt astăzi pe care se circulă? Pe 90 de kilometri. Vor mai fi gata încă 32 – Arad – Timişoara. Deci vom avea până la sfârşitul anului 122 de kilometri de autostradă pe care se circulă. Asta înseamnă că s-au investit bani corect în infrastructură şi locuri de muncă”, a spus Boc.

Lotul 2 al autostrăzii Orăştie – Sibiu traversează judeţul Alba, având o lungime de 19,75 de kilometri.

Lucrarea este contractată în asociere de companiile de construcţii Straco Grup şi Studio Corona SRL Civil Engineering şi are ca termen de execuţie luna aprilie a anului 2013.

Lotul 2 al autostrăzii Orăştie – Sibiu porneşte de la kilometrul 24+110, la nodul rutier Sebeş Vest, şi se intersectează cu Drumul Judeţean 106 K după care se înscrie în spaţiul dintre linia de cale ferată 210 Sibiu – Vinţu de Jos şi DN 1/ DN 7, cu finalul la intersecţia cu Drumul Judeţean 106 I, lângă Cunţa, din judeţul Alba, de unde începe lotul 3 al autostrăzii. Tronsonul cuprinde trei noduri rutiere: nodul rutier Lancrăm, la kilometrul 27+075, nodul rutier Sebeş Est, la kilometrul 32+650, şi nodul rutier Cunţa, la kilometrul 43+855.

Contractul de proiectare şi execuţie al acestui tronson se ridică la 377.780.208,81 lei (fără TVA), respectiv aproximativ 90 de milioane de euro.

În septembrie, Comisia Europeană (CE) a aprobat finanţarea nemarbursabilă din fonduri europene pentru construcţia autostrăzilor Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu, proiecte de 850,7 milioane euro şi o lungime totală de 121,8 kilometri.

Construcţia autostrăzii Orăştie-Sibiu, în lungime de 82,07 kilometri, va costa 610,45 de milioane de euro, din care 510,15 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la UE. Proiectul prevede construcţia a nouă poduri, trei viaducte, 25 de pasaje, opt noduri rutiere, a două centre de întreţinere şi a patru zone de servicii, termenul de finalizare fiind 2013.

În 21 octombrie, premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au inaugurat lucrările la autostrada Sibiu – Orăştie în judeţul Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică