mănăstirea chiajna-giuleşti, pe primul loc în topul wiki love monuments 2011

mănăstirea chiajna-giuleşti, pe primul loc în topul wiki love monuments 2011O fotografie care prezintă Mănăstirea Chiajna-Giuleşti s-a clasat pe prima poziţie în secţiunea europeană a topului Wiki Love Monuments 2011 alcătuit de site-ul Wikimedia. Biserica parohială romano-catolice „Sfânta Treime” din Sibiu este şi ea în top, anunţă Mediafax.

mănăstirea chiajna-giuleşti, pe primul loc în topul wiki love monuments 2011

Fotografia câştigătoare este realizată de Mihai Petre şi prezintă Mănăstirea Chiajna-Giuleşti din apropierea Bucureştiului, într-un peisaj hibernal. În fotografie apare şi o persoană, surprinsă din profil, aflată la mică distanţă de una dintre intrările în mănăstire.

„Fotografia unei mănăstiri, înconjurată de zăpadă, în apropiere de Bucureşti, reprezintă o compoziţie extraordinară, reflectând pe deplin caracterul misterios al acestor ruine. Echilibrul culorilor, mediul înconjurător şi acel om, aflat în mijlocul pustietăţii, fac ca monumentul să pară mai mare decât este în realitate şi creează un efect uimitor. Astfel, ruinele par că au prins viaţă, în urma efectului combinat al acestor elemente”, se afirmă în comunicatul emis de membrii juriului.

Pe locul al doilea s-a clasat pictura murală dintr-un conac din Purila (Estonia), care prezintă casa de vară pe care proprietarul acestuia, Friedrich Gustav von Helffreich (1759-1845), o deţinea în oraşul Tallin.

Fotografia care prezintă ruinele fostei mănăstiri Anhausen din apropiere de Satteldorf (Germania) ocupă poziţia a treia în acest top.

Pe locurile următoare în Top 10 s-au clasat fotografii care prezintă portul minier Hotellneset din Norvegia, fântâna Fontaine des mers din Place de la Concorde din Paris, capela bisericii Sfântul Alexandr Nevsky din parcul Alexandria din Sofia, Cabanele Sennalpe Batzen şi Alpe Batzen din Schröcken (Austria), Vechiul cimitir evreiesc din Cimitirul Central din Viena, străvechiul cimitir Hjortsberga din Suedia şi Cimitirul şi osuarul Douaumont din Verdun (Franţa).

Pentru alcătuirea topului Wiki Love Monuments pe 2011, peste 165.000 de fotografii au fost propuse, provenind din 18 ţări. Fiecare ţară a nominalizat, în urma unui concurs naţional, câte zece fotografii, ce au fost analizate de un juriu internaţional.

Celelalte fotografii propuse de România au prezentat Piaţa Unirii din Timişoara, interiorul Bisericii parohiale romano-catolice „Sfânta Treime” din Sibiu, situl arheologic Podoleni din judeţul Neamţ, Centrul Vechi din Baia Mare, Conacul Mavros-Cantacuzino – cunoscut sub numele de „Micul Trianon al României” – din Floreşti (judeţul Prahova), Drumul spre Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, din Buşteni, Biserica din piatră din Densuş şi Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

Fotografia câştigătoare în secţiunea europeană a acestui top anual al monumentelor – cea a Mănăstirii Chiajna-Giuleşti – a fost singura imagine care a fost favorita tuturor membrilor juriului şi a câştigat primul loc, la mare distanţă de fotografiile concurente.

Juriul a analizat monumente – o selecţie a patrimoniului european – de diverse tipuri, provenind din ţări diferite. Fotografiile premiate prezintă monumente spectaculoase – unele foarte bine conservate, altele aflate într-o stare proastă de conservare -, unele celebre, iar altele puţin cunoscute.

Juriul a fost alcătuit din Michael Biedowicz – directorul departamentului foto de la Zeit Magazin, Ann Branch – directoarea programului Cultural din Comisia Europeană, Sebastiaan ter Burg – fotograf profesionist, Tomasz Ganicz – preşedintele Wikimedia Polonia, Jose Gustavo Gongora – filolog, Marina Milella – arheolog şi Sneška Quaedvlieg-Mihailovic – secretar general al Europa Nostra.

Pentru determinarea fotografiei câştigătoare în secţiunea europeană, juriul a avut în vedere următoarele criterii: calităţile tehnice ale fotografiei (claritate, luminozitate, perspectivă etc.), originalitate / amplasament şi caracterul util al fotografiei pentru site-ul Wikipedia.

Wikimedia Commons este o arhivă centralizată pentru imagini, muzică, clipuri muzicale şi texte, care a fost lansată pe 7 septembrie 2004. Wikimedia include mai multe proiecte – Wikipedia, Wiktionary, Wikibooks, Wikisource, Wikiquote etc.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică