Titlurile companiei de construcţii Concefa Sibiu (COFI) au înregistrat în acest an una dintre cele mai abrupte corecţii de pe bursă, acestea pierzând mai mult de trei sferturi din valoare, iar din capitalizarea firmei s-au evaporat peste 15 milioane de euro, anunţă zf.ro
Concefa era evaluată la începutul anului la 20,6 mil. euro, iar la preţul de pe vineri, de 0,0332 lei/unitate, firma mai valorează 4,8 milioane de euro. Doar în ultima săptămână acţiunile Concefa au scăzut cu 28% după ce principalul acţionar, Horaţiu Cercel, i-a vândut tatălui său toate acţiunile fără a le oferi nicio explicaţie celorlalţi investitori, care încearcă acum să-şi facă o strategie din mers.
„Nu ştim nici noi ce să credem şi cum să explicăm aceste tranzacţii”, spunea săptămâna trecută un acţionar al Concefa.
Evoluţiile de la Concefa din ultimele săptămâni sunt surprinzătoare pentru o companie listată la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care ar trebui să facă parte din elita pieţei locale de capital.
Concefa a fost fondată de un tânăr antreprenor, Horaţiu Cercel, 39 de ani, şi este una dintre companiile de pe piaţa RASDAQ care în anul 2007 a intrat în vizorul investitorilor datorită ritmului rapid de dezvoltare al companiei, care în scurt timp a devenit una dintre „vedetele” de pe această piaţă.
Investitorii au fost atraşi şi de faptul că firma lui Cercel a prins la acea vreme un contract important pentru construirea turnurilor gemene ale altui om de afaceri important din Sibiu, respectiv Ilie Carabulea, proprietarul Băncii Carpatica.
În 2006, 2007 şi 2008 afacerile Concefa au explodat, avansând cu 20%, 46% şi respectiv 90%, fapt ce a atras atenţia unor fonduri de investiţii importante de pe bursă, precum Julius Baer, Morgan Stanley sau East Capital, care au achiziţionat în 2007 titluri ale companiei. Firma ajunsese să fie evaluată pe bursă la 87 milioane de euro iar Julius Baer a cumpărat în acel an 2,7% din acţiunile Concefa.
Cercel a vândut în 2007 fondurilor de investiţii străine circa 10,6% din acţiuni pentru care a încasat 6,6 mil. euro, mai mult decât capitalizarea actuală a companiei.
Ulterior, după ce titlurile companiei au pierdut în circa un an şi jumătate peste 90% din valoare pe fondul crizei mondiale, Horaţiu Cercel a răscumpărat cu banii încasaţi de la fonduri pachete importante din companie.