Elizabeth Taylor, Gary Moore, Annie Girardot, Sidney Lumet, Ernesto Sabato, Gunter Sachs, Jack Kevorkian, Peter Falk, Lucian Freud, Jorge Semprun, Amy Winehouse, Steve Jobs şi Cesaria Evora se numără printre celebrităţile şi personalităţile lumii care au încetat din viaţă în 2011, conform Mediafax.
CINEMA – TELEVIZIUNE
2 ianuarie: Actorul britanic Pete Postlethwaite, nominalizat la premiile Oscar („În numele tatălui”), a murit în Marea Britanie, la vârsta de 64 de ani, din cauza unei maladii cronice.
- 9 ianuarie: Regizorul şi producătorul britanic Peter Yates, realizatorul filmului „Locotenentul Bullitt” (1968), a murit la vârsta de 81 de ani.
- 24 ianuarie: Producătorul german Bernd Eichinger a murit în urma unei crize cardiace, la vârsta de 61 de ani. Eichinger a produs filmele „Numele trandafirului”, „Der Untergang”, seria „Resident Evil” şi franciza „Cei 4 Fantastici”.
- 30 ianuarie: Compozitorul britanic de muzică de film John Barry, autorul coloanelor sonore a 11 filme din seria „James Bond”, a decedat în urma unei crize cardiace, la vârsta de 77 de ani. A mai compus muzică pentru „Born Free” (1966), „Departe de Africa” (1985), „Cel care dansează cu lupii” (1990).
- 3 februarie: Actriţa franceză Maria Schneider, eroina din filmul „Ultimul tango la Paris”, unde a jucat alături de Marlon Brando, a murit la vârsta de 58 de ani, din cauza unui cancer.
- 4 februarie: Actriţa suedeză Lena Nyman a decedat la vârsta de 66 de ani, la Stockholm. Lena Nyman a devenit celebră graţie rolurilor din filmele „Sunt curioasă I (galben)” (1967) şi „Sunt curioasă (albastru)” (1968), regizate de Vilgot Sjöman.
- 14 februarie: Compozitorul american de muzică de film şi televiziune John Strauss, premiat cu Emmy şi Grammy, a murit la vârsta de 90 de ani, din cauza unor complicaţii produse de maladia Parkinson.
- 28 februarie: Actriţa Annie Girardot, figură emblematică a cinematografiei franceze a anilor 1970 – 1980, a murit la vârsta de 79 de ani. Actriţa suferea de mai mulţi ani de maladia Alzheimer, fapt făcut public de familie în 2006. A fost recompensată cu premiul Cesar pentru rolurile din „Profesoara de pian”, de Michael Haneke (2001), „Mizerabilii” (1995), „Docteur Françoise Gailland” (1976).
- 28 februarie: Actriţa americană Jane Russell, bruneta fierbinte care îi dădea replica lui Marilyn Monroe în filmul „Domnii preferă blondele”, a murit la vârsta de 89 de ani.
- 17 martie: Actorul britanic Michael Gough, care a interpretat rolul valetului personajului Bruce Wayne în patru filme din seria „Batman”, a murit la vârsta de 94 de ani.
- 23 martie: Actriţa Elizabeth Taylor a murit la vârsta de 79 de ani, din cauza unei insuficienţe cardiace. Taylor, supranumită „diva cu ochi violeţi”, a fost recompensată cu două premii Oscar, pentru „Butterfield 8” (1960) şi „Cui îi e frică de Virginia Woolf?” (1966).
-
- 30 martie: Actriţa rusă Ludmila Gurcenko, un simbol al cinematografiei sovietice, a murit la vârsta de 75 de ani.
- 9 aprilie: Legendarul cineast american Sidney Lumet, care a semnat regia unor filme clasice precum „12 oameni furioşi” şi „După-amiază de câine”, a murit la vârsta de 86 de ani. Cineastul suferea de cancer limfatic.
- 3 mai: Actorul american Jackie Cooper, un fost copil-minune de la Hollywood şi interpret al personajului Perry White – editorul cotidianului Daily Planet – în patru filme din seria „Superman”, a murit la vârsta de 88 de ani.
- 22 mai: Compozitorul de muzică de film, scenaristul şi regizorul Joseph Brooks – recompensat cu Oscar în 1977 – care urma să fie judecat pentru violarea mai multor femei -, s-a sinucis la vârsta de 73 de ani.
- 27 mai: Actorul Jeff Conaway, care a jucat în filmul „Grease” şi în serialul TV „Taxi”, a murit la vârsta de 60 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente.
- 20 iunie: Ryan Dunn, starul francizei „Jackass”, a murit într-un accident de maşină, la vârsta de 34 de ani.
- 23 iunie: Peter Falk, interpretul celebrului detectiv Columbo din serialul TV omonim, a murit, la vârsta de 83 de ani. Actorul suferea de mai mulţi ani de demenţă şi maladia Alzheimer.
- 8 iulie: Actorul Roberts Blossom, interpretul bătrânului Marley în comedia „Singur acasă”, a murit la vârsta de 87 de ani.
- 25 iulie: Cineastul grec Michael Cacoyannis, regizorul filmului „Zorba Grecul”, a murit la vârsta de 89 de ani.
- 3 august: Actorul american Charles „Bubba” Smith, cunoscut pentru rolul din seria „Academia de Poliţie”, a murit la vârsta de 66 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente pentru slăbit.
- 3 august: Actriţa Annette Charles, interpreta personajului Cha Cha DiGregorio din versiunea cinematografică a musicalului „Grease”, din 1978, a murit la vârsta de 63 de ani, din cauza unui cancer.
- 5 august: Actorul Francesco Quinn, unul dintre cei 12 copii ai actorului Anthony Quinn, a murit la vârsta de 48 de ani, în urma unui infarct.
- 6 august: Actorul britanic John Wood, recompensat cu un premiu Tony în 1976, a murit la vârsta de 81 de ani.
- 13 august: Tareque Masud, regizorul primului lungmetraj din Bangladesh nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin, a murit la vârsta de 55 de ani, într-un accident rutier.
- 14 august: Actorul Shammi Kapoor, o figură legendară de la Bollywood, a murit la vârsta de 79 de ani, din cauza unei insuficienţe renale cronice.
- 14 august: Actriţa rusă Katerina Golubeva, care s-a remarcat în special în câteva producţii franceze, precum „Pola X” de Leos Carax, a murit la 44 de ani.
- 19 august: Cineastul franco-chilian Raoul Ruiz a murit la Paris, la vârsta de 70 de ani, în urma unei infecţii pulmonare.
- 6 septembrie: Cineastul Janusz Morgenstern, autorul unor filme de referinţă din cinematografia poloneză clasică, a murit la vârsta de 89 de ani.
- 10 septembrie: Actorul Cliff Robertson, premiat cu Oscar pentru rolul din „Charly” (1968) şi star al francizei „Omul-păianjen”, a murit la vârsta de 88 de ani.
- 11 septembrie: Actorul Andy Whitfield, starul serialului TV „Spartacus: Nisip însângerat”, a murit la vârsta de 39 de ani, din cauza unui cancer, limfom non-Hodgkin.
- 16 septembrie: Producătoarea şi regizoarea de film şi televiziune Kara Kennedy, fiica fostului senator american Ted Kennedy, a murit la vârsta de 51 de ani, în urma unei crize cardiace.
- 6 octombrie: Actriţa australiană Diane Cilento, fosta soţie a lui Sean Connery, nominalizată în 1963 la premiile Oscar, a murit de cancer, la vârsta de 78 de ani
- 4 noiembrie: Jurnalistul american Andy Rooney a murit la vârsta de 92 de ani, la câteva săptămâni după ultima sa apariţie în emisiunea care l-a făcut celebru, „60 Minutes” (CBS News)
- 27 noiembrie: Cineastul britanic Ken Russell, nominalizat la premiile Oscar în 1970 pentru filmul său „Women in Love”, a murit la vârsta de 84 de ani.
MUZICĂ – DANS
- 4 ianuarie: Cântăreţul scoţian Gerry Rafferty, autorul unor piese celebre în anii ’70, precum „Baker Street” şi „Stuck In The Middle With You”, a murit la vârsta de 63 de ani, în urma unei insuficienţe hepatice.
- 17 ianuarie: Producătorul muzical american Don Kirshner, supranumit „omul cu urechea de aur”, a murit la vârsta de 76 de ani. Don Kirshner a lansat carierele unor artişti de renume, precum Neil Diamond, Bobby Darin, Neil Sedaka.
- 6 februarie: Legendarul chitarist rock Gary Moore a murit la vârsta de 58 de ani, în somn, probabil din cauza unui atac de cord. Artistul este considerat unul dintre cei mai talentaţi chitarişti ai tuturor timpurilor.
- 14 februarie: Pianistul şi compozitorul de jazz britanic George Shearing, autorul celebrei piese „Lullaby of Birdland”, a decedat la vârsta de 91 de ani, în urma unui stop cardiac. Născut orb, George Shearing a început să studieze pianul încă din copilărie şi a emigrat în SUA în 1947. A înfiinţat un cvintet cu care a înregistrat, în 1949, discul „September in the Rain”, care l-a făcut celebru.
- 8 martie: Mike Starr, primul basist al trupei grunge americane Alice in Chains, a fost găsit mort la vârsta de 44 de ani.
- 12 martie: Joe Morello, unul dintre cei mai renumiţi toboşari din istoria muzicii jazz, a decedat la vârsta de 82 de ani. Joe Morello a făcut parte din celebrul Dave Brubeck Quartet.
- 21 martie: Pianistul Pinetop Perkins, un reputat interpret de blues şi totodată cel mai în vârstă muzician din lume recompensat cu un premiu Grammy, a murit la vârsta de 97 de ani, în urma unui stop cardiac.
- 25 aprilie: Cântăreaţa britanică Poly Styrene, considerată o legendă a muzicii punk, a murit la vârsta de 53 de ani, din cauza unui cancer.
- 27 mai: Muzicianul şi poetul american Gil Scott-Heron, supranumit „părintele muzicii rap”, a murit la vârsta de 62 de ani.
- 18 iunie: Clarence Clemons, saxofonistul vedetă din grupul E Street Band care îl acompaniază pe cântăreţul american Bruce Springsteen, a murit la vârsta de 69 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.
- 6 iulie: Violonistul ceh Josef Suk, strănepotul celebrului compozitor Antonin Dvorak, a murit la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer la prostată.
- 9 iulie: Michael „Würzel” Burston, fostul chitarist al trupei Motörhead, a murit la vârsta de 61 de ani, din cauza unei afecţiuni cardiace.
- 13 iulie: Compozitorul american Jerry Ragovoy, care a creat cântece pentru nume mari din muzica internaţională, precum The Rolling Stones, Janis Joplin şi Elvis Presley, a murit la vârsta de 80 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.
- 23 iulie: Cântăreaţa britanică Amy Winehouse a murit la vârsta de 27 de ani, din cauza complicaţiilor provocate de o dependenţă de alcool.
- 10 august: Jani Lane, fostul solist al trupei californiene de rock Warrant, celebră la sfârşitul anilor ’80 şi în prima jumătate a anilor ’90, a murit la vârsta de 47 de ani, în urma unei intoxicaţii cu alcool.
- 22 august: Textierul american Jerry Leiber, care a format cu Mike Stoller unul dintre cele mai celebre duete de compozitori din istoria muzicii rock, autorii cântecelor „Hound Dog”, „Love Me”, „Loving You”, „Don’t” şi „Jailhouse Rock” pentru Elvis Presley, a murit la vârsta de 78 de ani, în urma unei insuficienţe cardio-pulmonare.
- 22 august: Nickolas Ashford, compozitorul unor piese celebre lansate de casa Motown, precum „Ain’t No Mountain High Enough”, „Reach Out And Touch Somebody’s Hand” şi „I’m Every Woman”, a murit la 70 de ani, din cauza unui cancer la gât.
- 24 august: Frank DiLeo, fostul manager al cântăreţului Michael Jackson în anii ’80, revenit alături de „regele muzicii pop” în ultimele luni de viaţă ale acestuia, a murit, la vârsta de 63 de ani, în urma unor complicaţii apărute după o operaţie pe cord.
- 29 august: Cântăreţul american de muzică blues David „Honey-Boy” Edwards a murit la vârsta de 96 de ani.
- 16 septembrie: Cântăreţul american de blues Willie „Big Eyes” Smith, recompensat cu un premiu Grammy în luna februarie, a murit în urma unui atac cerebral, la vârsta de 75 de ani.
- 19 septembrie: Dolores Hope, soţia actorului de comedie Bob Hope, decedat în anul 2003, a murit din cauze naturale, la vârsta de 102 ani.
- 29 septembrie: Cântăreaţa americană Sylvia Robinson, supranumită „mama hip hop-ului”, a murit la vârsta de 75 de ani.
- 28 octombrie: Cântăreţul şi percuţionistul de rumba Edmundo Ros a murit la vârsta de 100 de ani.
- 7 noiembrie: Cântăreaţa de muzică disco Andrea True, interpreta piesei „More More More (How Do You Like It?)”, a murit la vârsta de 68 de ani.
- 8 noiembrie: Rapperul american Heavy D, celebru în anii 1990 graţie unor piese precum „Now That We Found Love”, a murit la vârsta de 44 de ani.
- 22 noiembrie: Cântăreaţă de operă Sena Jurinac, un star al scenei lirice din anii 1940, 1950 şi 1960, a murit la vârsta de 90 de ani.
- 23 noiembrie: Soprana catalană Montserrat Figueras, al cărei repertoriu a inclus multe opere datând dinainte de anul 1800, a murit la 69 de ani, din cauza unui cancer.
- 17 decembrie: Cântăreaţa Cesaria Evora a murit la vârsta de 70 de ani, din cauza unei insuficienţe respiratorii şi unui edem pulmonary.
LITERATURĂ – TEATRU
- 4 ianuarie: Scriitorul britanic Dick King-Smith, autorul romanului pe baza căruia a fost realizat filmul „Babe-Cel mai curajos porc din lume”, a murit la 88 de ani.
- 17 ianuarie: Scriitorul francez Jean Dutourd, fost membru al Rezistenţei franceze în timpul ocupaţiei naziste şi, totodată, un critic acid al timpurilor actuale, a murit la vârsta de 91 de ani,
- 6 februarie: Romanciera şi poeta franceză Andrée Chedid a murit la vârsta de 90 de ani. Născută pe 20 martie 1920 la Cairo, ea a scris printre altele romanele „Sixième jour” (1960) şi „Celălalt/ L’Autre” (1969) – ambele ecranizate.
- 15 februarie: Scriitorul francez François Nourissier a murit la vârsta de 83 de ani, în urma complicaţiilor cauzate de maladia Parkinson. Nourissier a fost recompensat cu marele premiu pentru roman al Academiei Franceze, pentru „Une histoire française”, şi cu Prix Femina, pentru „La Crève”.
- 24 martie: Dramaturgul american Lanford Wilson, laureat al premiului Pulitzer, a murit la vârsta de 73 de ani.
- 25 aprilie: Poetul chilian Gonzalo Rojas a murit la vârsta de 93 de ani. Gonzalo Rojas a primit, printre altele, premiul Cervantes pe anul 2003.
- 30 aprilie: Scriitorul argentinian Ernesto Sabato, cunoscut pentru romanul „Tunelul”, a murit la vârsta de 99 de ani.
- 5 mai: Dramaturgul american Arthur Laurents, autorul scenariilor pe baza cărora au fost regizate musicalurile „West Side Story” şi „Gypsy”, a murit la vârsta de 93 de ani, din cauza unei pneumonii.
- 7 iunie: Scriitorul şi fostul ministru spaniol al Culturii Jorge Semprun a murit la vârsta de 87 de ani. În 1969, romanul său „La deuxième mort de Ramon Mercader” a primit premiul Femina.
- 1 decembrie: Scriitoarea Christa Wolf, considerată cea mai mare romancieră din fosta Germanie de Est, a murit la vârsta de 82 de ani.
MEDIA
- 29 aprilie: Norio Ohga, considerat „părintele CD-urilor” şi fost director general al grupului Sony, a murit la 81 de ani.
- 14 iulie: Leo Kirch, fostul magnat german din industria media, a murit la vârsta de 84 de ani, din cauza unor complicaţii cauzate de diabet şi o maladie cardiacă.
- 5 octombrie: Steve Jobs, cofondator al companiei Apple, a murit la vârsta de 56 de ani, în urma unui cancer pancreatic.
ARTE FRUMOASE – FOTOGRAFIE – MODĂ – DANS
- 25 mai: Pictoriţa şi sculptoriţa suprarealistă britanică Leonora Carrington a murit la vârsta de 94 de ani, din cauza complicaţiilor provocate de o maladie respiratorie.
- 28 mai: Uri Lifshitz, unul dintre marii maeştri ai picturii şi sculpturii israeliene, a murit la vârsta de 75 de ani.
- 5 iulie: Artistul american Cy Twombly, unul dintre cei mai mari pictori abstracţi din secolul al XX-lea, a murit la vârsta de 83 de ani, din cauza unui cancer.
- 10 iulie: Coregraful francez Roland Petit, creatorul a peste 100 de spectacole de balet ce au fost puse în scenă în lumea întreagă, a murit la vârsta de 87 de ani. Petit a fost, alături de Maurice Béjart, unul dintre cei mai mari coregrafi francezi din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
- 20 iulie: Pictorul britanic Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit la vârsta de 88 de ani.
- 6 august: Hélène Rochas, simbol al eleganţei pariziene şi fost director al casei de modă şi parfumuri Rochas, pe care a condus-o de la moartea soţului, Marcel, în 1955, a murit la vârsta de 84 de ani.
- 13 septembrie: Richard Hamilton, unul dintre fondatorii curentului pop art, a murit la vârsta de 89 de ani.
- 20 octombrie: Barry Feinstein, fotograful preferat al unor vedete rock din anii ’60, a murit la vârsta de 80 de ani.
SPORT – LIFE – FILANTROPIE
- 23 ianuarie: Jack LaLanne, considerat un veritabil „guru” al fitnessului, a murit din cauza unei pneumonii, la vârsta de 96 de ani.
- 7 mai: Milionarul german Gunter Sachs s-a sinucis la vârsta de 78 de ani. Fotograf, scriitor, cineast şi filantrop, Gunter Sachs suferea de maladia Alzheimer.
- 24 mai: Huguette Clark, o milionară americană excentrică şi solitară, a murit la vârsta de 104 ani, lăsând în urma ei o avere de peste 500 de milioane de dolari şi niciun moştenitor.
- 12 noiembrie: Evelyn Lauder, creatoarea panglicii roz care simbolizează lupta contra cancerului mamar, a murit de cancer, la vârsta de 75 de ani.
RELIGIE – POLITICĂ – ISTORIE
- 4 iulie: Otto von Habsburg, moştenitorul ultimului împărat al Austro-Ungariei, a murit la vârsta de 98 de ani.
- 8 iulie: Betty Ford, văduva fostului preşedinte al SUA Gerald Ford, o activistă pentru drepturile femeilor, a murit la vârsta de 93 de ani.
- 7 august: Australianca Nancy Wake, un veritabil simbol al Rezistenţei franceze în Al Doilea Război Mondial, supranumită „The White Mouse” (şoarecele alb) pentru talentul ei de a nu fi niciodată prinsă de contraspionajul nazist, a murit la vârsta de 98 de ani.
- 6 septembrie: Felix Habsburg-Lorraine, fiu al ultimului împărat al Austro-Ungariei, a murit la vârsta de 95 de ani.
- 17 decembrie: Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit la vârsta de 69 de ani, din cauza unei „mari epuizări mintale şi fizice”. Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui „infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace”.
- 18 decembrie: Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat la vârsta de 75 de ani. Artizan al „Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, Vaclav Havel a murit în somn.
ŞTIINŢĂ – CERCETARE
- 5 martie: Biochimistul argentinian Alberto Granado, care l-a însoţit pe Ernosto „Che” Guevara într-o călătorie pe motocicletă în mai multe ţări din America Latină în anii 1950, a murit la vârsta de 88 de ani.
- 26 martie: Paul Baran, un inginer polonez care a contribuit la inventarea de către guvernul american a sistemului Arpanet, precursorul internetului, a murit la vârsta de 84 de ani, din cauza unui cancer pulmonary.
- 26 martie: Americanul Harry Coover, inventatorul adezivului Super Glue, a murit la vârsta de 94 de ani.
- 5 aprilie: Baruch Blumberg, care a primit premiul Nobel pentru cercetările sale asupra hepatitei B şi totodată primul director al Institutului de astrobiologie din cadrul NASA, a murit la vârsta de 85 de ani, în urma unei crize cardiace.
- 3 iunie: Jack Kevorkian, medicul american care a promovat conceptul de sinucidere asistată, pentru care a fost supranumit „Doctorul Moarte” (Dr. Death), a murit la vârsta de 83 de ani.
- 23 iulie: Robert Ettinger, supranumit „părintele criogeniei”, a murit la vârsta de 92 de ani.
- 23 septembrie: Ginecologul australian Carl Wood, autorul primei sarcini rezultate în urma fecundării in vitro (FIV), în 1973, şi al primului „copil în eprubetă” rezultat dintr-un embrion congelat, născut în 1983, a murit la vârsta de 82 de ani, din cauza maladiei Alzheimer.
- 27 septembrie: Wilson Greatbatch, inventatorul stimulatorului cardiac implantabil, a murit la vârsta de 92 de ani.
- 30 septembrie: Canadianul Ralph Steinman, recompensat alături de alţi doi cercetători, cu premiul Nobel pentru medicină pe anul 2011, pentru cercetările lor din domeniul sistemului imunitar, a murit la vârsta de 68 de ani, din cauza unui cancer pancreatic.
- 24 octombrie: Savantul american John McCarthy, autorul conceptului şi termenului de „inteligenţă artificială”, a murit la vârsta de 84 de ani, în California.
Mentionat, rectific…oricum nu veti posta comentariul.
sunteti atat de penibili cu copy paste-ul vostru, incat nu i-ati entionat pe liviu ciulei, alexandru tocilescu, andrei blaier, etc…JENANT!