Anunţul care sperie preoţii din Sibiu. Streza: "Preoţii, obligaţi să predea cu chitanţe banii strânşi din casele sfinţite de Bobotează"

Anunţul care sperie preoţii din Sibiu. Streza: "Preoţii, obligaţi să predea cu chitanţe banii strânşi din casele sfinţite de Bobotează"Preoţii care au sfinţit casele sibienilor de Bobotează şi au primit bani de la aceştia sunt obligaţi acum să-i predea în contul parohiilor, pe baza unor chitanţe, aceştia urmând să fie folosiţi pentru nevoile bisericilor respective, a declarat luni Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, pentru Financiarul.

Anunţul care sperie preoţii din Sibiu. Streza: "Preoţii, obligaţi să predea cu chitanţe banii strânşi din casele sfinţite de Bobotează"

“Banii daţi de oameni de Bobotează preoţilor sunt depuşi cu chitanţe în gestiunea parohiilor. De acolo se folosesc pentru nevoile parohiilor, inclusiv pentru salarizarea preoţilor. Preotul care merge cu botezul îşi îndeplineşte misiunea pastorală, de a sfinţi casele credincioşilor, de a-i cunoaşte pe aceştia”, a precizat Mitropolitul Ardealului.

Acesta a explicat că preoţii nu au avut voie să pretindă bani oamenilor, credincioşii au “plătit” preotul, de bunăvoie.

ÎPS Laurenţiu Streza spune că nu îi va verifica pe preoţi dacă predau parohiilor toţi banii strânşi de la enoriaşi, ci se bazează pe ”buna credinţă şi curata conştiinţă” a lor.

Totuşi, conducerea Mitropoliei Ardealului va verifica dacă preoţii întocmesc chitanţe pentru banii primiţi de la credincioşi. ”Dacă omul vrea dă ceva, dacă nu, nu este nicio problemă. Noi vom controla şi am controlat în fiecare an şi l-am rugat pe fiecare preot să ne prezinte chitanţa cu care ei au înregistrat banii respectivi, ca să putem publica dacă este nevoie sumele, să le ştie toată lumea.

Dacă va rămâne ceva şi în buzunarul lui (al preotului n.r.), eu nu l-am controlat pe niciun preot, dar le-am cerut să fie cinstit cu el, cu Dumnezeu, cu credincioşii. Dacă el este cinstit, banii tot el îi foloseşte pentru că banii sunt ai parohiei. Nu am totalizat niciodată banii strânşi, pentru că nu m-a interesat asta”, a spus ÎPS Laurenţiu Streza.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, criza nu a afectat conştiinţa oamenilor, iar aceştia susţin parohiile sibiene.

Conform lui ÎPS Laurenţiu Streza, cei care dau cei mai mulţi bani preoţilor care le botează casele sunt ”credincioşii cu conştiinţa cea mai puternică”. ”Pe mine m-a interesat să văd comparativ cine a dat mai mult, cine a dat mai puţin.

Este o problemă de conştiinţă a fiecăruia. Că nu merg să controlez sau să fac sondaj, să îi întreb pe credincioşi pe fiecare cât a dat, ca să înmulţesc cu câte familii sunt, ca să îi fac socotelile preoţilor. Au dat mai mult cei care au avut o conştiinţă mai puternică”, este de părere înaltul prelat.

Sfinţirea caselor este un obicei păstrat de peste 2.000 de ani, aceasta fiind de altfel şi o obligaţie pastorală a preotului. În Mitropolia Ardealului, preoţii au fost ajutaţi să sfinţească toate casele, în perioada 2-5 ianuarie. Doar în cazuri speciale, preoţii mai pot merge cu Botezul Domnului, după Bobotează.

Ultima oră

Comentariul meu