Privind din afară, Sibiul este lăudat și invidiat de mii de turiști romani și străini. De fiecare dată când le povestesc celor pe care îi întâlnesc că vin din Sibiu reacțiile sunt pozitive și extrem elogioase. Privind în detaliu, sibianul care-și duce traiul zi de zi în acest oraș, diferit de un turist de weekend (care vine, vede, bea, se bucură și pleacă), poate înțelege că Sibiul stă prost de pildă la capitolul responsabilitate socială.
Primarul oraşului se înfătisează în locuri publice mereu înconjurat de investitori, demnitari, oameni politici de mare importantă, vedete, oameni de afaceri, pe scurt, de toată „lumea bună”. Însă el de ani buni nu oferă audiențe cetăteanului de rând, fără nume cu rezonanţă (umilitor fapt!) şi nici nu răspunde solicitărilor, plângerilor şi petițiilor cetățenilor. Primarul fiind ales de cetățeni pentru cetățeni. El nici nu coboară să asculte suferinţele şi ţipetele de disperare ale celor pe care-i „păstorește”.
Pe primar nu-l vezi mai deloc în mijlocul cetătenilor defavorizaţi, sărmanilor, şomerilor, tinerilor fără case, bătrânilor, bolnavilor, persoanelor cu handicap, şi lista poate continuă. Iată, astăzi Sibiul are opt mii de şomeri.
Ei ai cui sunt domnule primar?
În schimb, cultura de tarabă şi turismul creşte. Sibiul încă îşi hrăneste acel brand căpătat în 2007. Străzile se asfaltează pe bani mulţi şi deseori prost. Hedonismul este finanţat gros de la bugetul local. Sute de evenimente ce vin şi trec, trecătorii cască gură, îşi spăla ochii, unii se mai cultivă câte puţin, însă în acelaşi timp o bună parte din populaţia oraşului trăiește la limită sărăciei. Nedrept! Mii de oameni ce nu-şi pot permite să plătească 10 lei pentru un spectacol de teatru, pentru că 10 lei înseamnă două pâini pentru copiii sărmani. Agendă cultură este bogată pentru 2012, cetățenii săraci rămân neajutoraţi. În mod concret, Consiliul Local Sibiu a oferit zilele trecute pentru proiectele culturale din acest an sumă de 13 milioane de lei. Dar mă întreb câţi bani a oferit pentru persoanele defavorizate sau cum îi ajută pe cei 8.000 de şomeri?
Haideţi să ne uităm puţin la Raportul de Activitate al primarului pentru anul 2011. Raport de 27 de pagini însă doar câteva ultime rânduri ne privesc. De exemplu, o persoană cu handicap a primit de la Primărie, aşa cum reiese din raport, o indemnizaţie lunară de aproximativ 537 lei!! Ce de bani! Vi se pare moral şi echitabil că în timp ce evenimente efemere, de câteva zile sau săptămâni, primesc zeci de milioane de lei de la bugetul local o persoană cu handicap pe viaţă, care oricum este dezavantajată social, suferind deseori stigmă, discriminare, izolare, sărăcie, să fie „miluita” cu 5 milioane de lei vechi?
Şi încă ceva: cum e posibil că din 27 de pagini dintr-un raport anual al primarului, doar în ultima pagină, în nici 13 rânduri să fie discutate serviciilor sociale? Păi nu se limpede? Serviciile sociale nu sunt importante, nu aparţin prioritatiilor primarului, de aceea sunt la coadă şi nici nu sunt serioase, sunt puţine şi batjocoritoare. Raportul amintit se încheie cu menţiunea glorioasă că „50 de beneficiari au primit ajutoare financiare de urgență”. Să fie oare real? Adică, doar 50 de sibieni au avut nevoie de ajutor financiar într-un an întreg ? Atâta bunăstare şi fericire în acest oraş european?
Pentru mine, primarul rămâne nepăsător şi lipsit de responsabilitate socială! Pentru dumneavoastră?
nu mai puteti suge si multi se oftica …. Sarantoci aceia de care vb sa mearga la munca si daca merg la munca sa si munceasca , dar asta lipseste din mentalul multor sarantoci/plangaciosi
1. Daca ati fi citit intai TITLUL articolului v ati fi dat seama ca articolul face referire DOAR la Activititatea Sociala a Primarului….unde domnia sa nu pare deloc interest, nici activ si nici macar responsabil…
2. Daca ati fi citit cu atentie primele randuri v ati fi dat seama ca autorul recunoaste aprecierile aduse Sibiului in alte domenii. DECI, acuzatia de lipsa de respect este o falsitate. nu este vorba de respect-lipsa ci de actiunile in plan social are primarului!!
3. Daca Seful Politiei, Prefectul, Presedintele CJ si alte institutii ale Statului ofera audiente firesti in orice stat democratic NU EXISTA niciun ARGUMENT al primarului pentru a nu ACORDA audiente cetatenilor !!! 2h-saptamana???? RUSINE!!!!
4. Articolul este OBIECTIV pentru ca aduce ca argumentatie documente, raportul primarului, hotararile CL, statistici,
5. Daca ati fi citit despre autor….”C Mos” v ati
fi dat seama ca Mihai Copaceanu nu ar putea avea nicio nostalgie a PCR ulu pentru ca era inca minor!
Imperial College London
articolul duce lipsa de o privire mai obiectiva si este fara respect fata de primarul Sibiului. intrebarea care-mi vine in minte cand citesc aceste randuri este: oare Dl Copaceanu ar fi fost un primar mai bun??? Daca aveti curajul sa discriminati, atunci haideti si faceti-o invers!!!
Sunteti cam in …pom -dl. Copaceanu.Pai nu primeste in audienta pt.ca ne face orasul de invidiat – ca gospodar,manager al domeniilor soceo-economice – ceea ce se si vede. Sigur, e si o problema cu dioptriile unora. Sigur aveti nostalgia audientelor de la poarta Comitetului Judetean PCR
de ce nu apare in text numele primarului?
vai,imi dau lacrimile. pana una-alta,guvernul sa lase mai multi bani sibiului. a,si 8000 de someri sunt in judet,nu pe oras.