Fraunhofer IPA, alături de Steinbeis Danube Centre și Microelectronica, au lansat astăzi la Sibiu primul proiect realizat prin Parteneriat Public-Privat în domeniul transferului tehnologic: “Springboard for the Romanian industrial manufacturing – Starting up a Territorial Technology Transfer”. Acesta se desfăşoară sub egida Strategiei Uniunii Europene pentru Dezvoltarea Ţărilor Dunărene, care implică repartizarea a miliarde de euro pentru dezvoltarea acestor ţări. 

proiect pentru transferul de tehnologie modernă către firmele sibiene

Scopul acestui proiect îl reprezintă  dezvoltarea si îmbunătăţirea tehnologiilor de fabricație, de produs, si de proces în  industria  de producţie, cu  scopul  închiderii  cercului  prosperităţii socio-economice  după  modelul  Fraunhofer, susținut în mod direct de către Strategia Platformei Tehnologice Europene  – ManuFuture.

Parteneriatul Public-Privat care stă la baza acestui proiect este o premieră pentru România în ceea ce priveşte părţile implicate. Până în prezent, parteneriatele încheiate în baza legii 178/2010 au implicat Statul român ca partener public şi firmele din străinătate ca investitori privaţi. În cazul de faţă, este vorba de o inversare de roluri, întrucât sunt implicate o firmă românească cu capital privat (Microelectronica S.A. Bucuresti) şi două organizaţii publice din Germania (Fraunhofer IPA şi Steinbeis).

“Springboard for the Romanian industrial manufacturing” se desfăşoară în cadrul unei serii de două sesiuni de lucru, în patru teritorii ale României (Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Sibiu), iar activităţile se derulează în intervalul martie-mai 2012. Lansarea națională a proiectului a avut loc la Bucureşti pe data de 6 martie, fiind urmată de primele sesiuni de lucru în Bucureşti, Craiova şi Timişoara, iar prima serie de evenimente s-a încheiat astăzi, prin workshop-ul de la Sibiu.

Cei 35 de participanţi atent selectaţi provin din trei medii diferite: firme de producţie 100% româneşti, Universităţi şi Institute de cercetare aplicată (cu profil de tehnici de producţie şi automatizări, electrotehnică). Ca urmare a implicării în proiect, aceştia vor avea câteva beneficii substanţiale.

Pentru firme, proiectul acţionează în vederea creşterii nivelului de competitivitate si productivitate prin implementarea a noi tehnologii de fabricatie, de produs si de proces. Universităţile vor beneficia de creşterea gradului de colaborare cu industria, îmbunătăţirea nivelului academic prin adaptarea temelor la cerinţelor industriei şi de input direct din necesităţile industriei, aşa încât să poată stabili noi direcţii şi teme de cercetare. Pentru institutele de cercetare, proiectul vizează aprofundarea temelor existente în funcţie de cerinţele industriei, identificarea de noi domenii de aplicare în industrie a rezultatelor deja existente, deducerea de noi teme de cercetare aplicată şi îmbunătăţirea integrării între cercetarea fundamentală şi industrie.

La prima sesiune de lucru din Sibiu au participat din partea Fraunhofer IPA din Stuttgart, Germania: Dr. Günter Hörcher – șef relații și strategii europene, Simina Fulga – manager de proiect și responsabil strategii și relații cu România şi Hans Reinerth – coordonator al mai multor proiecte Fraunhofer IPA implementate în România. La întâlnire au luat parte și rectorul Universității “Lucian Blaga” Sibiu, dl. prof.dr.ing. Ioan Bondrea, precum și un reprezentant al Primăriei Municipiului Sibiu.

Agenda a debutat cu o prezentare în detaliu a proiectului, care a fost urmată de prezentări ale firmelor din industrie, intercalate cu prezentările universităţilor şi ale institutelor de cercetare, pe baza formularelor puse la dispoziţie de Fraunhofer IPA. Întrucât acest proiect se desfășoară la nivel regional, printre invitați s-au numărat instituții din județele Alba, Brașov, Cluj și Sibiu, existând chiar și un participant din Galați.

Pentru cea de-a doua sesiune de lucru, pe baza informaţiilor obţinute la primul workshop, Fraunhofer IPA va face o analiză SWOT a zonei Sibiu, pe baza căreia va defini posibile schiţe de proiecte şi posibilităţile acestora de finanţare, urmând ca ele să fie transpuse în practică începând chiar din acest an.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică