Unul din cele mai vechi ceasuri portabile din Europa, cunoscut sub denumirea de „ou de Nurnberg”, vechi de patru secole, la se află în depozitele Muzeului Naţional Brukenthal, aşteptând să fie restaurat cu sprijinul sponsorilor, a anunţat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, Alexandru Sonoc, Şeful Galeriilor de Artă ale Muzeului Naţional Brukenthal.

Unul din cele mai vechi ”ouă de Nurnberg” din Europa, depozitat la Muzeul Brukenthal

„Căutăm colaborare internaţională şi sponsori care să ne sprijine în restaurare. Ne gândim în primul rând la ‘Oul de Nurnberg’ care este o piesă foarte rară şi care merită să fie restaurată. În România, este unic. Al nostru se numără printre cele mai vechi în general, care mai există. Lansăm un apel la cei care pot sprijini un asemenea demers”, a mai precizat Sonoc.

Dr. Dorin Barbu, unul din cei trei specialişti care au restaurat, după două secole, unicul ceas de buzunar al baronului Brukenthal, ce va fi prezentat în premieră, pe 26 aprilie, în cadrul unei expoziţii care va avea loc la Luxemburg, a explicat că este foarte greu să restaurezi un asemenea ceas, nu doar din cauza lipsei banilor şi a ceasornicarilor experimentaţi, ci şi din cauză că mult mai mult durează studiul ştiinţific care argumentează cum să se facă restaurarea.

Spre deosebire de ceasul lui Brukenthal, realizat de un ceasornicar celebru elveţian, în perioada 1790-1800, „oul de Nurnberg” din colecţia baronului are şi sonerie.

Unele surse indică faptul că povestea ceasurilor portabile începe, la începutul secolului al XVI-lea, cu Peter Heinlen, un meşter german din Nürnberg, şi vestitele sale ‘ouă de Nürnberg’. Ceasurile au devenit ‘de buzunar’ abia după 1650, când a fost inventat arcul spiral la balansier, care le-a crescut precizia şi le-a micşorat dimensiunile. AGERPRES

Ultima oră

Comentariul meu