Cu jumătate de personal. Așa funcționează cele opt creșe de stat din Sibiu. Primăria a decis să angajeze personal externalizat, dar Curtea de Conturi a concluzionat că soluția este ilegală.
„Deja nu mai avem suficient personal nici măcar pentru locurile pe care le avem până acum. Am externalizat o parte din servicii, adică am angajat persoane cu altfel de angajament decât pe serviciul creșe și deja s-a găsit cineva foarte inspirat de la Curtea de Conturi să încerce să ne rețină sumele respective”, a spus zilele trecute primarul Klaus Iohannis.
Ideea de a renunța forțat la personalul externalizat pune în alertă creșele. Cea mai mare unitate din Sibiu ar rămâne cu numai patru infirmiere la aproape 100 de copii. Situația va devenii disperată în acest caz.
”Ne-am descurca puțin mai greu pentru că ne ajută totuși personalul externalizat. Ar însemna să rămânem în numai patru infirmiere și îngrijitoare. Ne ajută foarte mult personalul externalizat pentru că copiii sunt mici și avem copii micuți și de un an și vă dați seama că trebuie o îngrijire mai deosebită la cei mici, cu program mai deosebit față de ceilalți mai mărișori”, spune Ichimoaia Sofia – asistent sef cresa nr4 Sibiu
În instanţă cu Curtea de Conturi
Text: Infirmierele angajate prin sistemul de externalizarea serviciilor sunt speriate și speră ca ele să nu rămână pe drumuri și fără serviciu. Cei de la Curtea de Conturi le-au transmis celor de la Serviciul Creșe Sibiu că trebuiau să închidă creșele în loc să angajeze personal externalizat. Primăria Sibiu a dat dat în judecată Curtea de Conturi pentru că aceasta a cerut reținerea sumelor de bani aferente salariilor infirmierelor.
„Deja suntem la un deficit la creșe de 20 de persoane, de asistente. (…) Nu contează pentru cpă oricum ne vom judeca cu cei de la Curtea de Conturi. Noi suntem de părere că s-a greșit acolo, în cazul serviciului creșe”, a mai spus Iohannis. Pentru cele aproximativ 425 de locuri în creșele din Sibiu, anul trecut au fost depuse peste 530 de cereri.