Infirmier scăpat basma curată în cazul bărbatului mort după ce a căzut pe scări la Spitalul Județean

Brancardierul care a căzut cu un pacient pe scările spitalului din Sibiu în timp ce îl ducea să facă analize a scăpat nesancționat, chiar dacă bolnavul a murit după câteva zile din cauza acelei căzături. Aceasta este concluzia trasă de Comisia de Etică a spitalului județean din Sibiu. Infirmier scăpat basma curată în cazul bărbatului mort după ce a căzut pe scări la Spitalul Județean

Infirmier scăpat basma curată în cazul bărbatului mort după ce a căzut pe scări la Spitalul Județean

Medicul curant al pacinetului decedat în urmă cu două săptâni din cauza loviturilor la cap, conform certificatului de deces, a fost sancționat doar cu reducerea salariului cu 10 la sută timp de trei luni.

”Cercetarea cazului pacientului de 62 de ani, decedat și pentru care aparținătorii au depus reclamații la spital a relevat un număr de deficiențe de respectare de procedură și de disciplină care au facilitat deznodământul nefericit pe care îl cunoaștem cu toții. () Nu s-a putut dovedi o vină directă a infirmierului care a însoțit pacientul, dar activitatea acestuia s-ar putea desfășura în alt loc de muncă decât în secție în urma discuției care a avut loc cu brancardierul. Este posibil să își desfășoare activitatea în alt loc. Nu s-a dovedit o vină a acestuia în urma tuturor audierilor”, a explicat vineri Decebal Todăriță, purtător de cuvânt la Spitalul Județean Sibiu.

Familia decedatului este nemulțumită

Familia bărbatului s-a arătat revoltată de concluziile trase de către Comisia de Etică şi Deontologie Medicală. Oamenii sunt deciși să meargă până în pânzele albe și să își facă dreptate pe calea justiției.

”Din cale afară m-i se pare decizia! Nu a rezolvat nimic în privința noastră această decizie. Nu se poate așa ceva. Să îi lase să mai lucreze și să le taie 10 la sută din salariu. Asta nu îl mai aduce pe tatăl meu înapoi. Mă nemulțumește total. Nu știu ce să mai zic. Din cale afară și cu brancardierul. Aia nu e decizie luată. Mergem mai departe. Sper să se facă dreptate în instanță în cazul acesta ca să nu se mai întâmple la fel și la alți pacienți”, a declarat fiul bărbatului decedat.

Alți doi medici de pe secția de Oncologie și asistentele care au fost în tură în ziua când bărbatul din Scoreiu a căzut și s-a lovit la cap, s-au ales cu avertismente scrise.

Iată comunicatul de presă al Spitalului Județean Sibiu:

Azi 4 mai 2012 s-a întrunit Comisia de Etică şi Deontologie Medicală a SCJU Sibiu pentru audierea datelor suplimentare legate de plângerile către conducerea spitalului.

Preliminar, reamintim că spitalul poate efectua cercetare şi trage concluzii pe linie administrativă şi disciplinară, cele profesionale revenind Colegiului Medicilor iar cele de natură penală organelor în drept. De asemenea reamintim că deciziile sunt luate de către Comisia de Etică şi Deontologie Medicală, managerul având doar statut de invitat fără drept de vot.

În acest sens, cercetarea cazului pacientului decedat a relevat un număr de deficienţe de respectare de procedură şi disciplină care au facilitat deznodământul nefericit cunoscut.

Analizând cu atenţie aportul fiecărui angajat în managerierea cazului, Comisia a stabilit următoarele sancţiuni:

avertisment scris pentru medicul rezident de chirurgie, care se afla de gardă;

avertisment scris pentru medicul specialist de chirurgie, care se afla de gardă;

reducerea salariului pentru o perioadă de trei luni cu 10% şi desfăşurarea activităţii în afara staţionarului (secţiei) pentru medicul curant al pacientului;

avertisment scris pentru asistentele din tura a doua de pe Secţia Oncologie.

Motivele justificative ale acestor sancţiuni se regăsesc în procesul verbal al şedinţei. Managerul spitalului ia în considerare şi măsuri administrative legate de activitatea şi controlul activităţii în spital, unele fiind deja aduse la cunoştinţa angajaţilor, altele fiind in curs. Deşi nu s-a putut dovedi o vină directă a brancardierului care a însoţit pacientul, activitatea acestuia s-ar putea desfăşura în alt loc de muncă decât în secţie, în urma discuţiei ce va avea loc cu acesta.

Referitor la Cercetarea Disciplinară a medicului din Unitatea de Primiri Urgenţe implicat în cazul pacientei din accidentul de circulaţie din 11.04, luând în considerare şi alte abateri de comportament, Comisia de Etică şi Deontologie Medicală a hotărât:

 

menţinerea suspendării din activitate a medicului până la integrarea sa în altă activitate decât cea din UPU;

diminuarea cu 10% a venitului salarial pe trei luni;

atenţionarea ultimă a medicului că la prima abatere medicală sau disciplinară i se va desface contractul de muncă.

 

Ultima oră

Comentariul meu