România se poate mândri, în sfârşit, şî cu o imagine pozitivă la nivel internaţional. După finala Europa League, ţara noastră a găzduit în acest sfârşit de săptămană un concurs hipic de talie internaţională, Transylvania Horse Show 2012. După 3 zile de competiţie, cei mai buni concurenţi au fost aleşi şi premiaţi.
Duminică, 20 mai, s-a încheiat cea de-a doua ediţie a competiţiei internaţionale ecveste “Transylvania Horse Show” 2012. Peste 80 de călăreţi din 15 tari (Olanda, Suedia, Irlanda, Germania, Belgia, Marea Britanie, Rusia, Canada, Spania, Luxemburg, Franţa, Turcia, Norvegia, Bulgaria şi Romania) şi-au dovedit măiestria în inima Transilvaniei, într-un sat de poveste, Prod, comuna Hoghilag, la doar 16 km de Sighişoara.
Concurenţii împărţiţi în două categorii, Concurs International Complet CIC1* (Profesionişti) şi Concurs Internaţional Universitar – Cupa Naţiunilor pentru Studenţi, s-au intrecut în probe de cross-country, sărituri peste obstacole şi dresaj.
La categoria Concurs Internaţional Complet CIC 1* premiul de 4000 de Euro a fost caştigat de Viorel Bubau (Romania), locul 2 a fost ocupat de Madalina Hentes (Romania) iar locul 3 de Orsolya Teanc (Romania).
Cupa Naţiunilor pentru Studenţii Călăreţi a fost caştigată de Echipa Germaniei. Pe locul doi s-a calificat echipa “Golden Oldies” (Belgia şi Irlanda) iar pe locul trei echipa “International 2” (Franţa şi Turcia).
Juriul care a urmărit atent evoluţia concurenţilor în cele 3 zile a fost format din Anca Bogdan şi Sorin Alexandrescu, membri ai Federaţiei Ecvestre Romane (FER), şi a fost prezidat de arbitrul internaţional Yuri Dinev Valev din Bulgaria.
Trimisul Federaţiei Ecvestre Internaţionale (FEI) la eveniment, Peter Fell din Irlanda, specialist în construcţia traseelor de cross-country, a declarat: “Sunt foarte impresionat de calitatea organizării acestui eveniment şi de nivelul ridicat de profesionalism întâlnit în România. Mihnea (n.r. Mihnea Vargolici – Cross Country Farm – organizatorul şi iniţiatorul competiţiei) a reuşit să constuiască un eveniment care poate concura oricând cu unul dintr-o ţară în care echitaţia este mult mai populară”. Prezenţa delegatului tehnic al FEI în România este garanţia faptului că evenimentul s-a desfăşurat conform regulilor internaţionale.
Evenimentul a fost comentat live de Ed Holloway, comentator sportiv profesionist din Marea Britanie specializat pe disciplina “Probă completă”, de asemenea comentator şi la cunoscuta televiziune Sky Sports. Acesta ne-a informat că recent a fost ales să comenteze competiţiile de călărie de la Jocurile Olimpice 2016 din Brazilia.
Cei peste 2500 de oameni care au participat în weekend la spectacolul dat în cinstea acestui sport nobil, au putut urmări în afara competiţiei un workshop de dresaj natural, demonstraţii de tir cu arcul călare susţinute de actorul Denis Stefan dar şi o serie de cascadorii spectaculoase şi demonstraţii de călărie acrobatică.
Evenimentul “Transylvania Horse Show” este organizat de Cross-Country Farm alături de Federaţia Ecvestră Română şi Federaţia Ecvestră Internaţională.
„Transylvania Horse Show” a fost desemnat la începutul anului de către “Association International des Etudiants Cavaliers” (AIEC) – cea mai mare asociaţie de acest gen din lume – cel mai bun concurs de călărie internaţional pentru studenţi în 2011.
Cross-Country Farm (www.cross-country.ro) este situată în centrul României, la 15 km de Sighişoara. Ferma este înconjurată de dealuri liniştite şi împădurite la un km distanţă de satul Prod, un sat tipic transilvănean, neatins ȋncă de zbuciumul civilizaţiei. Ferma oferă diferite programe ecvestre atât pentru începători cât şi pentru călăreţi experimentaţi. Poţi alege să descoperi sălbatica natură călare sau să faci o plimbare ȋn caruţă, poţi lua lecţii de echitaţie ȋn arenă sau pur şi simplu să stai ȋn preajma cailor.