Sibienii neajutoraţi din judeţ, chiar şi cei care locuiesc în sate, comune, mici oraşe, vor putea spera la un sprijin în perioada următoare, mulţumită unui Protocol de colaborare încheiat în vederea furnizării de servicii sociale în judeţul Sibiu. Acest Protocol este încheiat între Consiliul Judeţean şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română, din cadrul Mitropoliei Ardealului.

protocol de colaborare consiliul judeţean sibiu şi mitropolia ardealului pentru sibienii nevoiași

„Dorim să sprijinim bisericile nevoiaşe, dar şi proiecte sociale. Sunt multe cazuri de copii, persoane cu handiap, persoane în vârstă de care nu are cine să aibă grijă, mai ales în sate, comune, dar şi în oraşe. Toţi aceşti oameni nevoiaşi trebuie să fie ajutaţi. Cu ajutorul preoţilor care îi pot găsi mult mai uşor, decât serviciile de asistenţă socială, mi-am propus să dau o mână de ajutor celor care acum nu mai au nicio speranţă, mi-am propus să facem asistenţă socială la domiciliu. Câştigul este în primul rând al oamenilor nevoiaşi, în urma acestui Protocol”, a anunţat marţi, în timpul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea.

Acesta a explicat că în desele sale întâlniri cu cetăţenii din judeţul Sibiu, a descoperit că una din doleanţele oamenilor este cea referitoare la ajutorarea celor mai neputincioşi, cei care, nu tot timpul sunt instituţionalizaţi.

„Sunt oameni cărora nu are cine să le cumpere o pâine, să le aducă la pat, acasă, un pahar de apă, să îi spele, să le facă curăţenie, trebuie să-i ajutăm pe toţi aceştia şi nu numai pe ei. Conform legii, primăriile au obligaţia să acorde ajutorul social, nsă avem cazuri de oameni care cu acel ajutor social, cu acei bani nu pot să se ducă să îşi cumpere medicamentele, pâinea, mâncarea. De aceasta am propus acest Protocol pe cel puţin patru ani, cu Mitropolia Ardealului”, a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Ioan Cindrea a explicat că un rol important în ajutorarea cazurilor sociale îl va avea şi mass-media, care în dese rânduri a semnalat cazurile unor oameni care ulterior au fost ajutaţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean a evidenţiat încă de la începutul mandatului, rolul foarte important pe care îl va avea componenta socială în umătorii patru ani. Acesta a propus deja o Strategie de Dezvoltare a Judeţului Sibiu cu 18 proiecte, din care câteva sunt sociale.

Deşi nu a putut participa la conferinţa de presă de marţi, din motive obiective, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza a dorit să transmită un mesaj, care să întărească importanţa unei colaborâri mai strânse cu Consiliul Judeţean Sibiu.

„Biserica şi Consiliul Judeţean au o anumită credibilitate şi cred că putem face lucruri minunate. Sunt convins că, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom putea să-i ajutăm pe cei nevoiaşi. Mă bucur de deschiderea pe care ne-o arată Consiliul Judeţean Sibiu pentru ajutorarea oamenilor”, a precizat, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza.

Protocolul de colaborare vizează adoptarea unei atitudinei pro-active în rândul membrilor Arhiepiscopiei Sibiului (preoţi, profesori de religie, runizori de servicii sociale, enoriaşi), precum şi a Consiliului Judeţean Sibiu, prin implicarea în programe sociale şi acţiuni caritabile, care să vizeze persoanele şi grupuri vulnerabile din judeţul Sibiu.

 

Cei doi parteneri, Consiliul Judeţean Sibiu şi Mitropolia Ardealului şi-au propus:

Prevenirea şi combaterea sărăciei şi a riscului de excluziune socială;

Identificarea grupurilor şi a persoanelor cu nevoi speciale;

Organizarea şi desfăşurarea de unor acţiuni caritabile;

Organizarea şi funcţionarea unor servici sociale specifice, focalizate pe nevoile grupurilor şi persoanelor vulnerabile;

Consiliere socială în vederea concretizării planurilor de acţiune;

Colaborarea cu toate primăriile din judeţ, în vederea dezvoltării şi diversificării serviciilor sociale de interes local şi pentru plata prestaţiilor sociale, în condiţiile legii.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică