Gazele se vor scumpi pentru populaţie cu 5% şi pentru firme cu 10%, începând cu luna septembrie. Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik de Vrijer, a anunţat marţi creșterea prețului la gazele naturale.

Gazul se scumpește din septembrie

„Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat. Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. „Acestă formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Această reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut”, a afirmat de Erik de Vrijer.

Premierul Victor Ponta a justificat această scumpire spunând că executivul a constatat acum că fostul cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia. Victor Ponta a arătat că majorarea preţului reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare. „Această creştere nu are legătură cu liberalizarea, este plata asumată de guvernul României, pentru că cei de la FMI nu discută despre guvernul Boc, sau Ungureanu sau Ponta, ei discută cu guvernul României, iar guvernul României anul trecut a amânat practic aceste reglementări şi noi le punem în practică, pentru că plătim noi ce au consumat alţii.

„Este o actualizare a preţurilor şi nu are legătură cu programul de liberalizare stabilit cu FMI pentru 2013”, a spus Victor Ponta, după şedinţa de guvern.

Datele anunţate de ANRE arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali. Pentru anul în curs nu erau prevăzute creşteri de preţ în baza calendarului anunţat de ANRE, prima, de 8%, urmând să fie efectuată la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, în octombrie 2013.

A şasea misiune de evaluare a FMI pentru acordul preventiv cu România a avut loc, la Bucureşti, în perioada 31 iulie-13 august. Vizita FMI a avut loc în acelaşi timp cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Ultima oră