Organizații, cetățeni și primării cu inițiativă din județul Sibiu sunt așteptați să urce încă o dată pe scenă la Gala Premiilor Participării Publice

ong-urile, sibienii și primarii cu inițiativă invitați să se înscrie la gala premiilor participării publice

Cele trei ediții ale Galei Premiilor Participării Publice – G3P au adus pe scenă 33 de ONGuri, cetățeni și primării care au arătat că deciziile despre bunul mers ale unei comunităţi, fie ea oraş, comună sau chiar ţară nu trebuie să fie luate în spatele ușilor închise.

Cu siguranță în județul Sibiu există organizații și cetățeni care s-au luptat pentru o cauză. Cu siguranță există instituții care iau decizii doar după ce îi ascultă și pe cei pe care îi reprezintă. Toți aceștia merită să fie un model pentru întreaga țară și sunt așteptați să se înscrie până pe 20 septembrie la cea de-a patra ediție a evenimentului organizat de Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe.

O primărie din județul Sibiu a fost deja aplaudată pe scena G3P. Printre proiectele premiate la edițiile anterioare se află şi cel al Primăriei Municipiului Mediaş, „Mai aproape de medieşeni” care a primit în anul 2009 premiul „Cu cărţile pe faţă” pentru responsabilitate şi receptivitate. Prin acest proiect, Primăria Mediaş şi-a propus să crească numărul de cetăţeni care se implică în viaţa comunităţii şi a organizat o campanie de informare a cetăţenilor, pe care a desfăşurat-o cu ajutorul echipei de voluntari a Primăriei. Cetăţenii au fost informaţi cu privire la existenţa Telefonului Verde al instituţiei, deschis pentru sesizări şi sugestii şi la programul de audieri al primarului şi viceprimarului.

„Există puține cazuri în care administrația se consultă cu cetățenii atunci când ia o decizie. Există puține cazuri în care cetățenii și organizațiile se mobilizează și spun administrației ce își doresc. Existe puține cazuri în care aceștia doi – administrația și societatea civilă – se așează la aceeași masă și stabilesc împreună cum ar trebui să se întâmple lucrurile. Totuși, astfel de inițiative există și merită cunoscute pentru că ele reprezintă normalitatea! Normalitate care sigur se întâlnește și în județul Sibiu și pe care trebuie să o arătăm tuturor”, a precizat Oana Preda, director CeRe.

Cazurile de succes în care vocea cetățenilor a fost luată în seamă de către autorități pot fi înscrise pe site-ul organizatiei (www.ce-re.ro/g3p) până la data de 20 septembrie. Poveștile de succes vor fi analizate de către un juriu mixt (jurnaliști, reprezentanţi ai societăţii civile, ai instituților publice și ai companiilor), iar câștigătorii vor fi premiați în cadrul unui eveniment ce va avea loc la București în data de 25 octombrie 2012.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică