Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA SibiuSecția pentru Copii și Tineret și realizat în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA, are drept scop educația în spiritul tradițiilor și a obiceiurilor românești, oferind celor mici un cadru optim de înțelegere a valorilor societății din care fac parte. Prin seria de conferințe susținute la bibliotecă de către muzeografii astriști se încearcă un asalt de tip educațional îndreptat spre starea generală de nepăsare şi apatie în ceea ce privește dragostea față de valorile tradiționale.

Nu îţi lăsa copilul să uite tradiţiile. Vezi cum şi unde poate învăţa despre obiceiurile româneşti

Parteneriatul dintre cele două instituții de cultură îşi propune să aducă în actualitate şi să valorifice tradiţiile populare din Sibiu şi Mărginimea Sibiului, prin dezvoltarea unui cadru de informare, dialog, iar în viitor, realizarea unui centru de coordonare şi valorificare a tradiţiilor româneşti. Proiectul interdisciplinar se adresează copiilor de toate vârstele de la şcolile din municipiul/județul  Sibiu, dar şi cadrelor didactice. Modul de abordare a subiectelor arhaice va fi unul modern, adaptat ”cutumelor” multimedia, atât de familiare celor mici. Majoritatea prezentărilor vor avea la bază filme documentare, fotografii și piese de colecție.

Obiective generale: prezentarea tradiţiilor şi a portului popular, iniţierea copiilor în ateliere de cercetări etnografice privind tradiţiile şi obiceiurile din Sibiu şi Mărginimea Sibiului, realizarea unei broşuri informative pentru copii, promovarea educaţiei permanente în domeniul etnografie şi folclor în cadrul Bibliotecii și organizarea de întâlniri cu etnografi şi folclorişti din Sibiu.

Din echipa de implementare fac parte Ana Coca – bibliotecar (coordonator proiect), Maria Elena Crişan – artist plastic, Elena Găvan – muzeograf (specialist în port popular românesc Sibiu şi Mărginimea Sibiului) și Carmina Maior – muzeograf (specialist în tradiţii şi obiceiuri calendaristice).  Programul de activităţi

Martie: Deschiderea proiectului, prezentarea generală a proiectului Port popular, tradiţii şi obiceiuri din Sibiu şi Mărginimea Sibiului; Noţiuni generale, port popular, mărţişorul, babele.

Aprilie: Tradiţii şi obiceiuri de primăvară, calendarul popular; Prezentarea costumului popular femeiesc; Floriile, Sărbătoarea Paştelui.

Mai:  Prezentarea costumului popular bărbătesc, tehnica de lucru a portului; Vara, sărbătorile de vară; Obiceiurile de toamnă şi iarnă

Iunie: Concurs de cultură generală: premierea participanţilor.

 

Ultima oră

Comentariul meu