Astronomii au descoperit o galaxie masiva a carei lumina a fost emisa in “copilaria” Universului.
Ea a emis lumina acum circa 13 miliarde de ani, la mai putin de 900 milioane de ani de la nasterea cosmosului. Numita HFLS3, galaxia are o masa de stele de aproape 40 miliarde de ori mai mare decat masa Soarelui.
Galaxia noastra, Calea Lactee, produce stele noi cu o rata echivalenta unei mase stelara pe an, insa HFLS3 “naste” stele noi de peste 2.000 de ori mai rapid, fiind una dintre cele mai productive din universul cunoscut.
Distanta imensa intre noi si HFLS3 inseamna ca lumina ei a calatorit circa 13 miliarde de ani inainte de a ajunge la noi. Prin urmare, noi o vedem asa cum era ea in “copilaria” Universului, la doar 880 de milioane de ani dupa Big Bang.
La acea varsta tanara, HFLS3 avea aproape masa Caii Lactee. Dupa 13 miliarde de ani, ea ar trebui sa fie la fel de mare ca cele mai masive galaxii cunoscute pana acum in Univers.
Acest lucru face din obiectul recent descoperit o enigma. Potrivit actualelor teorii despre evolutia galaxiilor, galaxiile masvie precum HFLS3 nu ar fi trebuit sa existe atat de repede dupa Big Bang. Primele galaxii …
Citește mai departe pe: Cap Limpede