Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 10 ianuarie, ora 19:00, spectacolul „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, în regia lui Radu Alexandru Nica.
Teatrul Naţional din Sibiu relansează o adaptare după unul dintre cele mai bune zece filme ale anilor ̕ 90, într-un top realizat de Martin Scorsese pentru Chicago Sun Times. „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” este o adaptare după scenariul de film cu acelaşi titlu al regizorului Lars von Trier, unul dintre cei mai aclamaţi cineaşti europeni ai momentului, al cărui portofoliu include producţii ca „Dogville” (2000), „Melancholia” (2011) şi „Nymphomaniac: volume I” (2013).
Câştigător al Premiului UNITER pentru debut în 2005, Radu Alexandru Nica prezintă la Sibiu o poveste emoţionantă despre curaj şi dragoste necondiţionată. Eroina filmului, Bess, i se adresează adesea lui Dumnezeu, care se manifestă în gândurile ei ca un judecător aspru, nu ca Tatăl milos la care speră şi pe care îl invocă. Văzută ca o excentrică în comunitatea extrem de strictă în care trăieşte, Bess este puternică în credinţă, dar cam slabă de înger. De aceea căsătoria ei cu Jan, un străin din insula Bohr, e privită de comunitate cu scepticism. Pentru o perioadă Bess înfloreşte, trăindu-şi iubirea cu nevinovăţia şi curiozitatea unui copil, în schimb suportă cu greu plecarea lui Jan la muncă, pe o platformă petrolieră. Bess se roagă cu ardoare pentru întoarcerea lui cât mai grabnică, iar Dumnezeu îi împlineşte dorinţa (aparent) în modul cel mai cumplit posibil – Jan este adus acasă paralizat de la gât în jos, în urma unui accident de muncă. Bess se simte vinovată şi se hotărăşte să facă orice sacrificiu pentru a-l vindeca. Căderea în abis începe în momentul în care Jan îi cere să se culce cu alţi bărbaţi şi să-i povestească tot.
„Sunt oameni care au noroc toată viaţa şi sunt oameni al căror noroc e practic cauza unui ghinion şi mai mare. Culmea e că aceştia din urmă sunt, în genere, cei mai buni, cei mai morali dintre noi. Ai spune că Cerul trimite cu regularitate în lume mici Mesia nevinovaţi, care să ia asupra lor păcatele întregii lumi. Bess este un astfel de mic Mesia: o femeie simplă într-o lume rece, inflexibilă, patriarhală. Iubeşte necondiţionat, se sacrifică necondiţionat, iar în schimb este pedepsită. Care e dreptatea divină? În ce moduri absconse are ea loc? Ce se întâmplă cu toată această iubire risipită fără limită, tuturor celor din jur? Poate fi tot răul din lume contracarat prin dragostea aproape absurdă, dar nemăsurată a unui om simplu? Iată întrebări care azi, ca şi în vremuri mai puţin bezmetice, ne bântuiesc minţile amorţite de tot soiul de amoralităţi comode şi răspunsuri prefabricate”, a declarat regizorul la reluarea repetiţiilor.
„Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER în 2010, pentru categoriile cel mai bun spectacol al anului şi cea mai bună actriţă într-un rol principal (Ofelia Popii pentru personajul Bess). Spectacolul a avut premiera pe data de 18 septembrie 2009 şi va fi reluat după mai bine de doi ani, într-o nouă distribuţie ce îi aduce pe scenă pe actorii Ofelia Popii, Diana Fufezan, Dana Taloş, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Liviu Vlad, Nicu Mihoc, Adrian Matioc, Dan Glasu, Cristian Stanca şi Ioan Paraschiv. Din echipa artistică a proiectului fac parte Dragoş Buhagiar (scenografie şi light design), Vlaicu Golcea (muzica şi sound design), Daniel Gontz (video) şi Sanda Anastasof (adaptare scenică). Spectacolul are o durată de 1h 35min şi nu este recomandat copiilor sub 12 ani.
„Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess e unul din cele mai dragi spectacole în care joc, alături de Faust, Lulu şi Felii. Întâlnirea cu acest personaj (n.n. Bess) a fost cu adevărat o binecuvântare; m-a făcut să meditez profund la ce înseamnă iubirea, cu multiplele ei dimensiuni, iubirea pentru oameni, dar mai ales iubirea pentru Dumnezeu, de asemenea ce înseamnă credinţa în iubirea divină, ce înseamnă sacrificiul şi dăruirea de sine şi cum te schimbi atunci când iubeşti cu adevărat pe cineva. Este o mare bucurie să pot juca din nou acest personaj superb!”, mărturiseşte Ofelia Popii.
Preţul unui bilet pentru această reprezentaţie este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. Biletele au fost puse în vânzare la Agenţia Teatrală (bvd. Nicolae Bălcescu nr. 17, Sibiu) şi online prin eventim.ro. Pentru biletele achiziţionate online se percepe un comision de 10%.