Structurarea bugetului Sibiului în 2014. Uite pe ce se cheltuie banii anul acesta!

Bugetul local al Sibiului pentru anul 2014 însumează 409.206.000 lei. Din această sumă totală, 303.000.000 lei sunt alocaţi cheltuielilor de funcţionare şi 106.000.000 lei pentru cheltuielile de dezvoltare.

Structurarea bugetului Sibiului în 2014. Uite pe ce se cheltuie banii anul acesta!

CHELTUIELILE DE FUNCŢIONARE includ printre altele cheltuielile cu personalul din învăţământ, cele pentru personalul din cabinetele medicale din cadrul unităţilor şcolare, cheltuielile de personal legate de drepturile persoanelor cu handicap şi cele ale asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap.

 

Această secţiune include şi cheltuielile cu dobânzile aferente creditelor contractate de municipalitate.

 

Cheltuielile materiale sunt de asemenea un capitol important al acestei secţiuni, aici fiind incluse cheltuielile cu iluminatul public, curăţenia oraşului, dar şi contravaloarea utilităţilor consumate de unităţile de învăţământ.

 

La secţiunea de funcţionare au fost incluse şi bugetele instituţiilor culturale din subordinea municipalităţii: Casa de Cultură a Municipiului Sibiu are un buget de 14.032.000 lei, acesta incluzând finanţarea evenimentelor de pe agenda culturală şi sportivă, Teatrul Naţional Radu Stanca are un buget de 13.232.000, aceasta incluzând finanţarea pentru Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, iar Teatrul Gong are un buget de 2.101.000 lei.

 

Reparaţiile şi întreţinerea străzilor sunt de asemenea parte a acestei secţiuni. Suma alocată în buget pentru aceste lucrări este de 55.000.000 lei.

 

La fel de important pentru comunitate, acest capitol include o sumă de 24.000.000 lei ca subvenţie pentru transportul public, această sumă incluzând şi subvenţiile plătite de municipiu pentru transportul gratuit al pensionarilor şi contribuţia municipalităţii în reducerea tarifară acordată elevilor.

 

O sumă mai mică, dar un capitol foarte important pentru elevii sibieni, este acela al burselor acordate de Municipiu din bugetul local. Pentru aceasta Primăria a alocat 1.978.000 lei.

 

CHELTUIELILE DE DEZVOLTARE includ investiţiile în infrastructură promovate de municipalitate şi de către serviciile publice din subordinea Consiliului Local Sibiu (68.297.000 lei), ratele aferente creditelor contractate de municipalitate şi finanţarea investiţiilor la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu (9.300.000 lei). O sumă importantă a fost alocată şi investiţiilor în unităţile de învăţământ – 6.500.000 lei.

 

 

 

 

LISTA DE INVESTIŢII pentru anul 2014 a fost bugetată cu 46.902.280 lei.

 

Principalele investiţii planificate pentru anul acesta constau în construcţia noului pod peste Cibin, reparaţia viaductului Vasile Aaron şi modernizarea a 51 străzi: Ana Ipătescu, Niţă Octavian, Mălinului, Arad, Kiev, Deva, Abrud, Bagdazar, Piaţa Tălmaciu, Tribunei, Revoluţiei, Arhivelor, D.D. Roşca, Gutuilor, Strugurilor, Frunzei, Cindrelului, Bobâlna, Piaţa Rahovei, Dna Elena Cuza, Toamnei, Castorului, Plugarilor, Colinei, Petru Maior, Lăptăriei, Ecaterina Teodoroiu, Bujorului, Mureşului, Crişului, Gheţăriei, Traian Demetrescu, Viile Sibiului, Odessa, Lamarc, Crinilor, Gen. Aldea Sandu, Tohan, Petru Poni, Vânătorilor, Zorilor, Ciocârliei, Albinelor, Prometeu, Ceaikovski, Olteţului, Munteniei, Principatele Unite, Strungului, Drumul Ocnei, Vasile Pârvan.

 

Opt sensuri giratorii noi vor fi proiectate şi în 2014 şi se va începe amenajarea lor:

 

–       strada Autogării – strada Metalurgiştilor,

–       strada Vasile Cârlova – strada Gârlei,

–       strada Bâlea – strada Ştefan cel Mare – strada Moldoveanu,

–       strada Ştefan cel Mare – strada Negoi,

–       Calea Şurii Mari – Drumul Ocnei,

–       strada Ştefan cel Mare – strada Negoi – strada C. Negruzzi,

–       Calea Dumbrăvii – strada Ludos,

–       Calea Dumbrăvii – Cimitir.

 

Modernizarea iluminatului public va continua în Sibiu, în 2014 fiind planificate astfel de investiţii pe Calea Guşteriţei, strada Revoluţiei şi pe strada Transilvaniei. În domeniul reţelelor, lucrările la cablajul metropolitan vor continua.

 

În domeniul modernizării reţelelor de apă şi canalizare, va continua şi în 2014 proiectul de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare finanţat din fonduri structurale şi, de asemenea, vor fi excutate lucrări pe străzile Matei Milo, Eroilor, Andrei Mureşanu, Mirăslău.

 

În 2014 este prevăzută continuarea lucrărilor de amenajare a imobilului din Piaţa Mică nr. 25 şi reabilitarea imobilului situat în Piaţa Mică la nr. 22.

 

Alte investiţii de mai mici dimensiuni se referă la amenajarea de împrejmuiri la Cimitirul Municipal Sibiu şi înlocuirea rosturilor de dilatare la Podul Gării.

 

Proiectarea pentru lucrările de modernizare este un capitol foarte important şi anul acesta, pregătindu-se proiecte atât pentru obiectivele care vor intra în lucru anul acesta cât şi pentru cele care vor fi bugetate pentru lucrări anul viitor. În 2014 este prevăzută realizarea proiectelor pentru următoarele: strada Lyon, strada Cibinului, Barcelona, Munteniei, alei parc Valea Aurie, cablaj metropolitan bulevardul Corneliu Coposu, cablaj metropolitan şoseaua Alba Iulia, cablaj metropolitan bulevardul Vasile Milea, cablaj metropolitan Calea Dumbrăvii, modernizare strada Lupeni pe tronsonul dintre strada Vulcan şi strada Egalităţii, modernizarea străzilor Mitropoliei şi General Magheru, modernizare iluminat public pe strada Viitorului, modernizare iluminat public pe prelungirea străzii Săcel, modernizare iluminat public pe strada Frigoriferului, modernizare iluminat public pe aleile din cartierul Hipodrom, modernizare iluminat public pe aleile din zona Ştrand, modernizare iluminat public pe strada Islazului, modernizare iluminat public pe o porţiune a bulevardului Corneliu Coposu, modernizare iluminat public pe strada Ludoş, amenajarea unui nou parc de skateboard.

 

Ultima oră

Comentariul meu