ministrul șova a anunțat data exactă când va fi gata lotul 3 al autostrăzii sibiu - orăștie

Lotul 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, singurul care mai trebuie dat în folosinţă între cele două localităţi, va fi gata în 15 noiembrie, conform angajamentului luat de constructorul italian, a declarat, joi, la Simeria, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Dan Şova.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a inspectat, joi, tronsoanele de autostradă Arad – Nădlac, Lugoj – Deva şi Orăştie – Sibiu, anunţând că Lotul 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, singurul care mai trebuie dat în folosinţă între cele două localităţi, va fi gata în 15 noiembrie.

ministrul șova a anunțat data exactă când va fi gata lotul 3 al autostrăzii sibiu - orăștie

„Au cerut pentru lucrări suplimentare 365 de milioane de lei şi au primit 26 de milioane de lei. Adică au pierdut. Se încadrează în prevederile contractuale. Au primit o extensie de timp până în noiembrie 2014. Vreau să ne înţelegem bine: data de 15 noiembrie 2014 nu este o dată stabilită nici de mine, nici de CNADNR, ci este stabilită de Completul de Arbitraj. (…) Angajamentul lor scris este că până în iulie termină cei 16 kilometri care sunt neafectaţi de alunecări, iar cei 6,7 kilometri afectaţi de alunecările de teren, până în noiembrie” , a afirmat, într-o conferinţă de presă, ministrul Şova.

Premierul Victor Ponta declara, în 4 aprilie, că lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie va fi finalizat în acest an, iar compania de construcţii care realizează acest tronson s-a angajat să îl termine fără noi sume de bani din partea statului român, termenul fiind luna decembrie.

Întrebat, atunci, într-o conferinţă de presă, când va fi terminat lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, premierul Victor Ponta l-a întrebat, la rândul său, pe ministrul Transporturilor, Dan Şova, prezent în sală, iar acesta a răspuns că termenul este decembrie 2014.

„Din păcate, compania care a executat, ştiţi foarte bine, a avut o problemă tehnică pe şase kilometri unde s-a dărâmat dealul şi în baza ultimelor negocieri şi angajamente anul acesta vor face, fără acele noi sume de bani din partea statului român”, spunea Ponta.

Întrebat când va inaugura şi acest tronson de autostradă, Victor Ponta glumea, răspunzând că în 16 noiembrie dimineaţa va face inaugurarea noii autostrăzi şi făcând astfel trimitere la data alegerilor prezidenţiale. „Pe 15 noiembrie. Pardon. Pe 16 noiembrie o inaugurăm. 16 dimineaţa”, spunea Ponta râzând.

Contractul cu italienii de la Impregilo – Salini pentru construcţia lotului 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, cu o lungime de 22 kilometri, nu a fost reziliat de Compania de Drumuri, constructorii asumându-şi finalizarea lucrării fără costuri suplimentare.

„Săptămâna trecută, Salini – Impregilo avea o serie de cereri inacceptabile şi de atitudini contractuale inacceptabile pentru care noi am spus că ori se revine în limitele contractului şi se termină acest contract cu rezolvarea alunecărilor de teren fără costuri suplimentare, aşa cum a spus şi Comisia Europeană, aşa cum au stabilit şi experţii agreaţi de comun acord de către părţi, în caz contrar urmând să reziliem. Până ieri, ora 12:00, şi-au dat acceptul pentru cererile formulate de către Compania Naţională de Autostrăzi”, declara, în 1 aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Şova, într-o conferinţă de presă.

Constructorul şi-a asumat finalizarea a 16 kilometri neafectaţi de alunecările de teren la 15 iulie, urmând ca la jumătatea lunii noiembrie să fie încheiate lucrările pentru diferenţa de 6 kilometri cu probleme, fără costuri suplimentare pentru CNADNR, potrivit sursei citate.

Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.

CNADNR a inaugurat la finele anului trecut loturile 1,2 şi 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 kilometri, realizate în urma unei investiţii totale de 1,46 miliarde lei (326,5 milioane euro), fără TVA.

Directorul CNADNR, Narcis Neaga, declara în decembrie că tronsonul 3 va fi deschis în septembrie 2014, deoarece pe acest lot au apărut „probleme tehnice grave”, respectiv alunecări de teren.

Sursa: mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică