În data de 2 mai 2014 au început lucrările la conducta de aducțiune ce va alimenta cu apă potabilă zona Valea Secașelor. Contractul de lucrări ”Aducțiune Apa Secașelor” face parte din Proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”, cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu.
Contractul are valoarea de 37.217.024,60 lei fără TVA iar asocierea desemnată câștigătoare, S.C. A.C.I. Bistrița S.A. – S.C. Elsaco Electronic S.R.L., trebuie să finalizeze lucrările până în aprilie 2015.
Aproximativ 16.000 de locuitori vor beneficia de investiție, ce va rezolva problema resurselor insuficiente de apă din această regiune. Se va realiza o conductă de aducțiune cu o lungime totală de 76,62 km, ce va transporta apa potabilă de la Stația de tratare „Dumbrava” Sibiu, la un număr de 14 localități de pe Valea Secașelor (Şura Mică, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Bogatu Român, Presaca, Păuca, Gusu, Ludoş, Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus şi Miercurea Sibiului).
Localitățile Șura Mică și Ocna Sibiului sunt în prezent alimentate printr-o conductă gravitațională din azbociment care, datorită vechimii foarte mari și stării fizice necorespunzătoare, necesită frecvent reparații și intervenții, toate acestea perturbând asigurarea unor servicii de calitate pentru populația din zonă. Noua aducțiune va remedia această situație. În plus, prin investițiile viitoare din fonduri europene ce vor fi realizate în faza a II-a POS Mediu (2014-2020) și alte localități din zonă vor fi alimentate cu apă potabilă din această aducțiune.
Contractul mai prevede construirea a două stații de pompare monitorizate în sistem SCADA și a 8 rezervoare de înmagazinare apă potabilă, cu stații de clorinare.
S.C. Apă-Canal S.A. își cere scuze pentru disconfortul cauzat pe parcursul lucrărilor și face apel la sprijinul şi înţelegerea populației faţă de posibilele neplăceri survenite. Acestea vor fi compensate de beneficiile de lungă durată ce se vor obține în urma acestui contract, prin contribuția la realizarea unei infrastructuri îmbunătățite, și asigurarea accesului la servicii de alimentare cu apă potabilă conforme standardelor europene.