Vineri, 18 iulie 2014,de la ora 13:00 are loc vernisajul expoziţiei Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Piaţa Mică, nr. 11.
Expoziţia prezintă retrospectiva primei ediţii a Târgului internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu.
Vor putea fi admirate piese de ceramică contemporană, de ceramică veche din colecţia Muzeului ASTRA, iar cei interesaţi vor putea afla care sunt beneficiile gătitului în vase de lut.
T-AVES BAXTALO! Şcoală De Vară De Cultură Rromanes în Muzeul în aer liber
În zilele următoare, sâmbătă, 19 iulie, şi duminică, 20 iulie 2014, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, rromii îşi prezintă cultura în cadrul celei de-a doua ediţii a şcolii de vară de cultură rromanes T-aves baxtalo! Activităţile se vor desfăşura atât în zona Târgului de ţară, cât şi la fierăria funcţională.
Cei interesaţi vor afla de la meşteri talentaţi cum se creează o lingură de lemn, un cazan de rachiu, o rochie cu nenumărate pliuri, un inel de argint pentru persoana dragă sau cum îşi împletesc fetele părul.
Degustările de mâncăruri şi muzica rromanes vor face deliciul vizitatorilor iar cireaşa de pe tort va fi seara rromanes de sâmbătă, când în jurul focului se va dansa, se va asculta muzică şi se vor împărtăşi experienţe de viaţă. În cadrul unei biblioteci vii, rromii vor depăna povestea „Fierarului student” şi a cortorarilor invitând publicul la dialog.
„Şcoala de vară de cultură rromanes T-aves baxtalo! doreşte să devină un eveniment anual de promovare şi serbare a tradiţiilor rromanes prin activităţile create cu şi pentru rromi şi publicul vizitator. Una din misiunile muzeului este să găsească meşteşugari autentici în localităţile româneşti. În acest sens, cercetările de teren au fost norocoase, sau „baxtale” în limba rromanes. Noutatea de anul acesta constă în faptul că doi tineri fierari din judeţul Dolj vor pregăti încălţările de vară ale unui cal din Muzeul în aer liber şi vor confecţiona potcoave cu noroc pentru amatori. În speranţa că toate acestea v-au convins să petreceţi două zile minunate alături de rromii din judeţul Sibiu, Vâlcea, Dolj şi Teleorman, sunteţi bineveniţi să consultaţi programul integral al manifestării pe www.muzeulastra.ro. T-AVES BAXTALO! SĂ FII FERICIT, NOROCOS!” a declarat Oana Burcea, muzeograf responsabil de acţiune.