Târgul Creatorilor Populari şi Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare au reunit, în Muzeul ASTRA, la sfârşitul săptămânii trecute, peste 250 de meşteri populari, muzicanţi şi dansatori din toate zonele ţării, precum şi din Republica Moldova.
Cele două evenimente au avut parte de numeroşi vizitatori şi de un feedback pozitiv din partea acestora. Atât adulţii cât şi copiii s-au bucurat de tot ceea ce au avut cele două de oferit în cele câteva zile de distracţie şi voie bună.
”Felicit organizatorii și participanții deopotrivă pentru aceste două manifestări de excepție care vin să confirme încă o dată menirea de păstrător și continuator pe care muzeul o are în spațiul spiritualității tradiționale românești. Mă bucur totodată că locuitorii din județul Sibiu, dar și turiștii din țară și străinătate apreciază tot ceea ce Consiliul Județean și Muzeul ASTRA fac pentru păstrarea tradițiilor și vă asigur că vom continua împreună acest efort nobil care ne va duce mai departe individualitatea națională într-o lume a globalizării”, a transmis Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Număr record de vizitatori
Atât festivalul, cât şi târgul s-au bucurat de un număr impresionant de participanţi. Un total de 10.452 vizitatori au profitat de atmosfera celor două evenimente. Activităţile au fost pe placul celor prezenţi în Muzeul în Aer Liber din Sibiu.
Aceştia s-au bucurat de spectacole folclorice, de atelierele gastronomice, de standurile cu produse meşteşugăreşti şi de animaţiile oferite de invitaţii muzeului. Încasările realizate de instituţie în perioada celor două evenimente au atins suma de 58.460 lei.
Evenimente de anvergură cu invitaţi din toată ţara
Conceput să ilustreze tradiţii din zone etnofolclorice diferite, festivalul a reunit reprezentanţii judeţelor Constanţa, Prahova şi Satu-Mare, dar şi ai comunităţii româneşti din Municipiul Bălţi (Republica Moldova). Festivalul s-a desfăşurat în cadrul a şase secţiuni şi anume, Arte religioase, Arte literare, Arte muzicale, Arte coregrafice, Arte plastice şi Arte culinare.
În cadrul secţiunilor dedicate artelor muzicale şi coregrafice, Judeţul Constanţa a prezentat spectacole de muzică şi dans susţinute de Ansamblul folcloric „Româncuţa”. Reprezentanţii judeţului Prahova au preparat, la Târgul de ţară, meniuri din localitatea Izvoarele: tocană moşnenească la pirostrii, plăcintă cu mere şi minciunele. Ansamblul folcloric Salba Prahovei, din comuna Plopeni (jud. Prahova) a evoluat pe scena de pe lac în zilele de sâmbătă şi duminică.
Secţiunea “Arte muzicale şi coregrafice” a readus la viaţă tradiţiile folclorice ale judeţului Satu-Mare, prin intermediul Ansamblului folcloric “Florile Tărnii”.
„Participând la spectacole şi animaţii de muzică şi joc popular, experimentând împreună cu meşteri talentaţi, degustând produse culinare, vizitatorii Muzeului ASTRA au putut trăi, şi de această dată, tradiţiile româneşti şi ale minorităţilor naţionale, într-un spaţiu muzeal în care valorile autentice se învaţă temeinic văzând şi făcând lucrurile ca la casele de buni gospodari”, a declarat directorul general al C.N.M. ASTRA, Ciprian Ștefan.
[nggallery id=1058]
Târgul – meşteri şi ateliere de creaţie
Târgul Creatorilor Populari, organizat în fiecare an în preajma zilei de Sfânta Maria, a reunit, la această ediţie, creatori populari din aproape toate zonele etnografice ale ţării, de etnii diferite, conturând imaginea complexă a tipologiei meşteşugurilor tradiţionale: ţesut, olărit, încondeiat ouă, sculptură în lemn şi în os, pictura de icoane, pe lemn sau pe sticlă, cojocărit, confecţionat măşti, păpuşi, instrumente muzicale, pălării, podoabe, împletit fibre vegetale.
Această ediţie a târgului a oferit atât adulţilor, cât şi copiilor, ateliere de creaţie coordonate de meşteri pricepuţi în prelucrarea pielii, confecţionat păpuşi, ţesut, modelaj în lut şi încondeiat ouă.