VIDEO Zi aniversară pentru Piaţa Ţărănească din Sibiu! Iată ce au sărbătorit sibienii!

1 septembrie semnifică data de naștere a acestui proiect strategic al Consiliului Județean Sibiu prin care se urmărește sprijinirea producătorilor autohtoni pentru desfacerea produsele și oferirea sibienilor produse tradiționale sănătoase și mai ieftine decât în alte piețe. Momentul a fost marcat prin editarea unui ziar în ediție specială, o tombolă cu 20 de premii pentru cumpărători și diplome aniversare pentru toți producătorii prezenți.

 

 

”Cei 3.000 de sibieni care își fac săptămânal cumpărăturile din Piaţa Ţărănească Transilvania arată că proiectul este unul de succes, e bine organizat, iar comerțul se face în condiții moderne și civilizate. La început unii au privit cu suspiciune această idee, dar sper că și-au dat seama acum de utilitatea pieței. Este de altfel primul proiect pe care l-am lansat în 2012 la preluarea mandatului și cred că dacă cineva ar vrea să închidă piața, va fi revoluție atât în rândul producătorilor, cât și al compărătorilor”, declară Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

VIDEO Zi aniversară pentru Piaţa Ţărănească din Sibiu! Iată ce au sărbătorit sibienii!

Dacă Piața a început cu 50 de producători, acum numărul lor a ajuns la 277 care vin regulat, în fiecare sâmbătă, pe platoul din fața Sălii Transilvania. Proiectul este derulat prin intermediul a două instituții aflate în subordinea Consiliului Județean: Camera Agricolă care se ocupă de relația cu producătorii și Serviciul Public Sala Transilvania care are în grijă toate aspectele logistice, punând gratuit la dispoziția producătorilor toate echipamentele necesare.

Consiliul Judeţean Sibiu a achiziţionat 100 de mese, 200 de bănci, 75 de umbrele şi 65 de vitrine frigorifice, ridicând astfel la standarde europene condiţiile de desfacere a produselor. Totodată, producătorii și cumpărătorii au asigurată parcarea gratuită a maşinilor.

Piaţa este structurată pe sectoare bine delimitate: 73 de producători comercializează lapte şi produse lactate, judeţul Sibiu fiind renumit pentru aceste produse, 23 de producători comercializează carne şi preparate de carne, 19 vin cu ouă de găină şi de prepeliţă, sunt 14 apicultori, 44 producători de pâine și patiserie, 79 aduc legume, fructe şi sucuri naturale, 7 vin cu produse meşteşugăreşti, 12 cu flori, câte 2 cu ulei și plante medicinale si 4 producători de băuturi. Toți aceștia sunt verificați de Camera Agricolă care le oferă și consultanță de specialitate.

Localităţile din care provin producătorii sunt: Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Sadu, Tălmaciu, Tălmăcel, Jina, Râu Sadului, Şura Mare, Hamba, Alţâna, Mediaş, Hosman, Daia, Nou, Racoviţa, Slimnic, Tilişca, Ernea, Mohu, Răvăşel, Ocna Sibiului, Orlat, Cristian, Şeica-Mare, Bradu, Boiţa, Alămor, Cisnădie, Marpod, Caşolţ, Şoroştin, Micăsasa, Gusu, Sibiu, Nucet și Cornăţel.

În Piaţa Transilvania se comercializează și produse care nu se găsesc în celelalte pieţe din Sibiu, precum gemurile şi sucurile naturale de fructe, ţuica tradiţională sau prăjituri de casă şi torturi. Impactul funcţionării acestei pieţe volante gratuite este unul cât se poate pozitiv în rândul cetăţenilor, numărul cumpărătorilor depăşind 3.000 la fiecare ediţie.

Consiliul Judeţean Sibiu continuă, susţine şi promovează proiectul Piaţa Transilvania, inclus în Strategia de dezvoltare economică și socială a județului. Conceptul Pieței a fost lăudat de partenerii străini în cadrul diverselor întâlniri în care a fost considerat de drept unul benefic şi de succes pentru stimularea agriculturii şi a zootehniei locale.

Piața Tărănească a fost inaugurată la 1 septembrie 2012, este deschisă în fiecare sâmbătă, între orele 7:00 și 14:00, iar în săptămâna premergătoare Crăciunului şi a Paştelui, la solicitarea producătorilor şi a cumpărătorilor, piaţa funcţionează în fiecare zi.

Ultima oră

Comentariul meu