Sibienii se vor bucura în acest sfârşit de săptămână de unul din cele mai aşteptate festivaluri, Târgul Olarilor. În fiecare an mai interesant şi căutat, 150 de meşteri vor readuce în Piaţa Mare din Sibiu, pentru două zile, secolul al XVIII-lea cu atmosfera specifică a târgurilor din acea vreme.
Târgoveţi şi muşterii îşi dau întâlnire, la Sibiu, la cea de-a 48 ediție a „Târgului Olarilor”. Aceasta se desfășoară în 6-7 septembrie 2014, în Piața Mare a orașului, și recreează atmosfera de târg specifică secolului al XVIII-lea.
Meşterii vin din câteva centre de olărit renumite din România şi anume, Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi. Localnicii şi turiştii deopotrivă vor avea ocazia să se târguiască cu vânzătorii pentru oale, ulcele, vase decorative, farfurii şi căni, toate realizate din lut.
Bineînţeles că nu va lipsi nici multaşteptata roată a olarului, publicul având prilejul să urmărească transformarea unei bucăţi de lut în vas, în timpul demonstrațiilor oferite de meșterul Ion Retezeanu, din Târgu Jiu.
Copiii vor fi îndrumați să își descopere talentul si îndemânarea, să își dezvolte imaginația şi inventivitatea, în cadrul atelierului de modelaj în lut- susținut de Florin Dumitru, din Târgovişte – şi a atelierului de pictat plăci ceramice- susținut de Ioan Brita și Carolina Costineanu, din Dumbrava, judeţul Timiş.
Un an special cu noutăţi
Noutatea acestui an este prezenţa în cadrul târgului a unui producător de materii prime necesare pentru industria ceramicii, care va participa cu un stand de vopsele şi glazuri ecologice.
„Târgul Olarilor” este cel mai vechi eveniment cultural al Sibiului contemporan.