Puţini ştiu că Marian Rusu trăieşte meciurile de la Mediaş ca un fin cunoscător al fenomenului. Pe lîngă jobul de la club, acesta activează ca jucător la o echipă din judeţ. Originar din Mediaş, a jucat fotbal la juniori, iar în locul unei cariere pe gazon a ales Medicina.
A fost atras în special de cursurile de fizioterapie, masaj şi anatomie. După ce şi-a definitivat studiile universitare, Marian a ales medicina sportivă, punând fotbalul pe planul secund. Mai joacă şi astăzi la o echipă din Liga a 4-a, Spicul Şeica Mare.
„Ca junior, am jucat la Gaz Metan, Sometra Copşa Mică şi un an la Inter Sibiu. După terminarea junioratului am intrat la facultate la Sibiu. Aici am descoperit dragostea pentru medicină, iar la finalul ei am activat doi ani ca profesor de sport”, povesteşte medieşeanul.
Trofee cu echipa de baschet
Marian a cunoscut satisfacţii profesionale încă din primii ani petrecuţi la Gaz Metan. Primul contact l-a avut cu baschetul, iar în cei 3 ani petrecuţi la echipă a fost martor la cîştigarea a două Cupe ale României. În 2012 a fost cooptat şi în staff-ul medical al lotului naţional de baschet al României. „Munceam în paralel, la Gaz Metan şi la echipa naţională. A fost o experienţă fantastică pentru mine să pot lucra alături de cei mai buni baschetbalişti ai ţării. Prima Cupă a României pe care am cîştigat-o la Tg. Mureş, după finala cu Steaua, e cel mai fericit moment pentru mine.
După meci, antrenorul Bruno Soce a venit la mine şi mi-a spus că o parte din meritele pentru cîştigarea acestui trofeu sînt şi ale mele. M-am simţit extraordinar! Sînt un tip căruia îi place munca, nu mă dau în lături de la orice unde pot pune osul la bătaie, unde pot fi de ajutor”, spune Marian.
Botezul fotbalului în Ungaria
Meritele i-au fost recunoscute de cei din conducerea clubului de fotbal pentru munca depusă la baschet. Primele şedinţe de recuperare cu jucătorii din Liga I le-a condus în cantonamentul de la Debrecen: „Era vară, echipa de fotbal pleca în Ungaria, pentru două săptămîni. Acolo am început să lucrez din plin cu fotbaliştii. Era total diferit de ceea ce lucrasem la secţia de baschet. Acomodarea a fost una destul de rapidă, pentru că îi cunoşteam pe majoritatea dintre ei, avînd în vedere că baschetbaliştii şi jucătorii echipei de fotbal făceau recuperarea împreună, la stadion.
La fotbal am intrat «în pîine» direct cu Bawab. În plus, cel mai grav caz a fost cel al lui Dan Roman. De cum am intrat pe teren şi l-am văzut, şi eu, şi doctorul Călin ne-am dat seama că este ceva foarte grav! În ambulanţă, parcă simţeam şi eu prin ce dureri trece. Au fost clipe pe care nu le voi uita toată viaţa. A fost cea mai dură experienţă din fotbal pentru mine”.
Fotbalist în Liga a 4-a
În timpul liber, Marian joacă şi fotbal, dar la nivel judeţean, pe postul de mijlocaş. Are însă apetit ofensiv, mărturie stînd cele 10 goluri marcate în sezonul trecut, la finalul căruia echipa din Şeica Mare s-a clasat pe primul loc în seria din care face parte, reuşind promovarea.
Fizioterapeutul medieşean e un şuteur de temut, într-un meci de campionat reuşind să rupă plasa porţii adverse. Tipul vesel şi vorbăreţ de 30 de ani îşi aminteşte şi-un meci de poveste: „Am jucat cu echipa din Agîrbiciu finala Cupei României la nivel de judeţ, cu FC Cisnădie, care la ora respectivă evolua în Liga a 3-a. A fost ceva deosebit pentru mine, un moment memorabil. Am pierdut onorabil, pe final, cu 4-3. Anul acesta am promovat în Liga a 4-a cu echipa FC Due Şeica Mare. Patronul nostru, Ioan Frăţilă, a ajuns la 36 de ani şi încă mai joacă fotbal, nu o face deloc rău”.
„Am terminat sezonul trecut en fanfare, cu un singur rezultat de egalitate, pe teren propriu, într-un meci în care ne-au lipsit mai mulţi jucători importanţi. În rest, am cîştigat peste tot şi am promovat cu un avans de 16 puncte faţă de echipa de pe locul 2. Eu am fost golgeterul echipei, cu 10 goluri marcate”
Marian Rusu, fizioterapeut Gaz Metan
„La ora actuală, din fotbalul mare favoritul meu este Cristiano Ronaldo, iar de la Mediaş îmi place foarte mult de Todea, un adevărat căpitan, şi de Buzean. Ambii au un caracter extraordinar”
Sursa: gsp.ro