Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Sibiu a dat startul proiectului din fonduri europene „Centru de Cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu.
Contractul de finanţare a fost semnat în data de 7 august 2014 iar durata proiectului este de 12 luni.
Valoarea totală a proiectului este de 22.319.999,79 lei din care:
– asistenţă financiară nerambursabilă UE: 15.346.799,86 lei;
– contribuţia Guvernului României, prin Consiliul Judeţean Sibiu: 2.653.199,97 lei;
– TVA: 4.319.999,96 lei.
Cindrea: Proiect important pentru județul Sibiu
„Este un proiect foarte important pentru domeniul sănătăţii din judeţul Sibiu în general şi în special pentru Spitalul Clinic, cea mai mare unitate spitalicească finanţată de Consiliul Județean. Mă bucur că echipa care a lucrat la realizarea proiectului a reuşit obţinerea finanţării care va contribui la dezvoltarea cardiologiei, cu rezultate benefice în îmbunătăţirea stării de sănătate a locuitorilor, atât din judeţul Sibiu, cât şi a celor din judeţele învecinate. Cu siguranţă că noile aparate care vin cu bani europeni vor completa profesionalismul cadrelor medicale de aici cărora le doresc mult succes în activitatea de cercetare. Sper ca pe viitor să existe cât mai multe proiecte de cercetare în domeniul sănătăţii realizate cu finanţări europene”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, dl. Ioan Cindrea.
Proiect care ridică gradul de performanţă a spitalului județean Sibiu
Obiectivul general al proiectului este creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare în domeniul medicinii cardiovasculare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Obiectivul specific al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare în domeniul medicinii cardiovasculare prin achiziţionarea de echipamente de cercetare de ultimă generaţie. Aceste echipamente vor permite dezvoltarea de teme de cercetare ale căror potenţiale rezultate vor avea impact direct asupra îmbunătăţirii sănătăţii populaţiei, prin reducerea incidenţei mortalităţii cardio-vasculare.
„Este un proiect de cercetare adresat unor segmente de populaţie cu patologie în general vasculară, din cadrul patologiei cardio-vasculare, obstetrica-ginecologie şi neurologie. Proiectul are teme de cercetare legate de aceste domenii de patologie, cărora trebuie să le adăugăm, pe lângă factorul uman reprezentat de colectivul de cercetare, şi o infrastructură adecvată, modernă, o poziţionare într-un spaţiu corespunzător acestuia. În acest sens, s-au întocmit proiectul pe suportul ştiinţific, cererea de aparatură adecvată precum şi realizarea planului infrastructurii în fosta Policlinică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, la parterul secţiilor Cardiologie şi Obstetrică – Ginecologie. Subliniem necesitatea şi importanţa suportul tehnic şi logistic al SCJU Sibiu precum şi a sprijinului din partea Consiliului Judeţean Sibiu care a permis lansarea proiectului. Sperăm să ducem la bun sfârşit acest proiect care ridică gradul de performanţă a spitalului, nu doar pe domeniile menţionate, cât şi pentru urgenţe, medicină internă, nefrologie etc.” a explicat Prof. Univ. Dr. Ioan Maniţiu medic şef Secţia Clinică Cardiologie I şi manager de proiect.
Investiții majore, dotări de excepție
Proiectul îşi propune astfel să dezvolte, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, un Centru de cercetare a patologiei cardiovasculare.
Acesta va funcţiona în incinta Spitalului Nou de pe bvdul. Corneliu Coposu, unde se vor face mici lucrări de reabilitare (tâmplărie, recompartimentare, zugrăveli, etc.) în valoare de aproximativ 263.000 lei.
Centrul de cercetare CVASIC va avea următoarele compartimente:
- a) compartiment (laborator) de cateterism şi explorare invazivă;
- b) compartiment de cercetare noninvazivă, cu următoarele laboratoare:
– laborator de imagistică nucleară
– laborator de ecografie cardiacă
– laborator de ecografie neurologică
– laborator de ecografie obstetrică
- c) compartiment de terapie intensivă.
Spaţiile aparţinând noilor laboratoare vor fi dotate cu mobilier specializat, adecvat desfăşurării activităţilor de cercetare, precum şi cu mobilier normal.
„Acest proiect este unul deosebit de important pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu întrucât va duce la creşterea nivelului de performanţă în ceea ce priveşte activitatea medicală, datorită aparaturii performante pe care o vom achiziţiona şi datorită activităţii de cercetare care se va desfăşura în cadrul centrului. Practic, vom beneficia de creşterea capacităţii de cercetare şi dezvoltare în domeniul medicinii cardiovasculare. Principalii beneficiari sunt de fapt cetăţenii şi dorinţa noastră este să creştem permanent gradul lor de satisfacţie cu privire la serviciile pe care le oferim. Cu acest gând am pornit la drum în acest proiect pe care trebuie să-l implementăm în decurs de un an, si vom face toate eforturile în acest sens”, a declarat la rândul său managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.
Echipamente de peste 17 milioane lei
Echipamentele achiziţionate sunt în valoare de aproximativ 17,4 milioane lei, dintre care cele mai importante sunt: angiograf, sistem RMN, ecocardiograf 3D, aparat mobil de radiografii, ecograf cu 4 sonde, etc.
„Am prevăzut în proiect achiziţionarea de aparatură pentru întreaga paletă de patologii cu implicaţie vasculară şi de aceea va fi un centru mai mult decât util. Cardiologia este unul dintre principalele domenii beneficiare, întrucât este direct legată de vasele de sânge, dar şi neurologia cu patologia vasculară neurologică, obstetrica – ginecologia cu tot ce înseamnă patologie indusă, patologia nefrologică, patologia vasculară a arterei renale”, a adăugat Dr. Radu Chicea, Director medical al SCJU Sibiu.