Fostul director de la DSP și actualmente şeful Secţiei Cardiologie I, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 4 mai 2006, întrucât exercită şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, conform ANI. Manițiu a comentat în termen duri acuzațiile aduse.
Potrivit raportului ANI, medicul cardiolog Ioan Maniţiu, care este şeful Clinii de Cardiologie I Sibiu, se află în conflict de interese de natură penală şi incompatibilitate.
Astfel, potrivit raportului ANI, el ar fi în incompatibilitate din 4 mai 2006, „încălcând şi regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, prin prisma atribuţiilor ce îi revin în calitate de şef al Secţiei Clinice Cardiologie I în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a încheiat contracte cu patru societăţi furnizoare de medicamente, societăţi comerciale care au stabilit relaţii comerciale prin încheierea de contracte cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu”.
În faţa acestei acuzaţii, Maniţiu a declarat că se simte „jignit şi mâhnit”, iar dacă ANI îl va găsi vinovat va „ieşi din medicină”.
„Sunt mâhnit că după aproape 40 de ani sunt cuprins în această listă. (…) Am un SRL, cabinet privat. Mie mi s-a spus să am casă de marcat şi am învăţat să bat la casa de marcat, la SRL. Sunt singurul personaj care lucrează, nu am avut sediu secundar, am lucrat şi la alte cabinete particulare şi mă numesc administrator. În momentul când am primit, în urmă cu trei ani, contractul de manager de secţie, nici nu mi-am dat seama ce înseamnă incompatibilitate – administrator, manager – este o neînţelegere. Am semnat contractul de şef de secţie – că aici este incompatibilitatea – fiind cu cabinet SRL şi am primit 40 la sută din consultaţiile de la celelalte cabinete. Ce rău am făcut? De un an am făcut un cabinet cu loc secundar de muncă. Acum e cabinet cu asociat unic. Nu am venit la directorul spitalului să îi spun că eu, ca manager al unui cabinet particular, am făcut contract cu el. Contract am făcut ca şef de secţie. Am dezvoltat secţia de cardiologie, nu secţia mea. Am adus tot ce am putut pentru spital. Mă simt jignit, sincer! Dacă sunt vinovat nu au decât să mă pedepsească! Ies din medicină şi gata!”, a declarat Maniţiu.
El a mai spus că nu are atribuţii în ceea ce priveşte contractele de achiziţii de medicamente.
„Ca şefi de secţie nu suntem implicaţi direct în contracte, în achiziţii. Nu avem treabă noi cu firmele de medicamente. Nu îmi permit aşa ceva şi nu mă cobor la nivelul unui vânzător de medicamente. Dacă ne-au găsit incompatibili, atunci afară cu noi! Să mergem cu bicicleta, să vindem roşii şi castraveţi în piaţă, că poate e mai bine aşa”, a mai declarat Maniţiu.
Totodată, medicul a mai spus că ar trebui să se stabilească dacă medicii au voie sau nu să lucreze în privat şi la stat concomitent.
„Eu sunt mâhnit! Nu am făcut fărădelegi. Dacă nu mai avem voie, ca medici, cu cabinet, să ne spună că nu mai avem voie. Jumătate o să plece din spital! Toţi lucrează la privat! Trebuie să lucrăm ca să trăim mai bine, să mergem la conferinţe, să participăm, să le susţinem, cei care suntem în stare”, a mai spus cardiologul.
Alături de Maniţiu, alţi opt medici ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu sunt declaraţi în incompatibilitate, precum şi câte unul de la Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda”, Spitalul de Pediatrie din Sibiu şi Spitalul Municipal Mediaş, judeţul Sibiu.
Un număr de 29 de actuali şi foşti manageri de spital, şefi de secţie şi directori medicali, din Bucureşti şi 12 judeţe, cei mai mulţi din Sibiu, au fost găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Pentru cele 29 de persoane, ANI a întocmit 38 de rapoarte, constatând fapte de incompatibilitate în 22 de cazuri (12 manageri de spital, un fost manager de spital, opt şefi de secţie şi un fost director medical), încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală în 14 cazuri (doi manageri de spital, 11 şefi de secţie şi un director medical) şi încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în două cazuri (un manager de spital şi un director medical).